Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
10 tips om vallen te voorkomen.
Af en toe gebeurd het dat een val tijdens het hardlopen niet te voorkomen is. Maar wat kan je er zelf aan doen om een val te voorkomen. Wij geven je 10 tips waar je direct mee aan het werk kan! Op naar een veiligere hardloopomgeving.
 • Geef elkaar de ruimte

  Door de afstand tussen jou en de hardloper voor je iets te vergroten vergroot je automatisch jouw zicht naar voren. Hierdoor zie je dat paaltje of dat stoeprandje net ietsje eerder waardoor je daar direct automatisch op kan anticiperen.
 • Corestabillity training

  Door het versterken van jouw core (rompspieren) is het makkelijker om als loper te reageren mocht je toch ten val komen. Je bent namelijk beter in staat om jezelf goed op te vangen.
 • Zorg voor een goede warming up

  Een goede warming up is niet alleen bedoeld om je lichaam op te warmen of om je doorbloeding beter op gang te brengen. Het is ook bedoeld om jouw lichaam klaar te maken voor de belasting die komen gaat. Daar hoort ook bij het psychisch klaarmaken voor de training en trainingsomgeving. Waar ga je hardlopen en welke ondergronden kom ik dan allemaal tegen.
 • Schoenen

  Elke ondergrond kent zijn eigen hardloopschoen. Denk qua ondergronden bijvoorbeeld aan een atletiekbaan, een rondje om het blok over de stoep, door het bos of over het strand. Voor elke ondergrond bestaat er een passende schoen. Denk bijvoorbeeld aan speciale trailschoenen met grotere groeven, spikes met ijzeren punten voor meer grip op de atletiekbaan of de bekendere standaard hardloopschoenen.
  Door de juiste keuze te maken qua hardloopschoen zorg je ervoor dat je meer grip hebt tijdens het hardlopen en hierdoor kan je een val over misstap voorkomen.
 • Vertrouwen

  Vergroot het vertrouwen in jezelf door te oefenen met vallen. Als je weet hoe je moet vallen zal de angst om te vallen kleiner worden omdat je bekend bent met een goede valtechniek. Zeker als je ouder bent/wordt zal vallen niet een onderdeel zijn van je dagelijkse routine. Waar je als kind nog regelmatig viel en je jezelf prima wist op te vangen. Is dat als volwassene ander koek geworden. Een valtraining bij de plaatselijke judovereniging biedt dan uitkomst ;)
 • Train je enkels

  Door je enkels te versterken ben je beter in staat om een misstap op te vangen met je enkelgewricht. Je zal minder makkelijk doorknikken en tot val komen. Er zijn verschillende app’s speciaal gericht op het versterken van je enkel. Bedoeld om ervoor te zorgen dat je niet zo eenvoudig door je enkel kan gaan.
 • Hoe zou jij het oplossen

  Alleen al door een hardloper bewust te maken dat er een kans bestaat dat je tijdens het hardlopen kan vallen kan er al voor zorgen dat je beter voorbereid bent op een eventuele smakker! Hoe zou jij het oplossen en welke vraag zou jij jezelf stellen om vallen te voorkomen?
 • Help je trainer

  Help je trainer bij het veiliger maken van de loopomgeving door af en toe een opmerking te maken over veilig lopen of de ruimte tussen de lopers even aan te halen. Elke loopgroep zou zo veilig moeten zijn dat dit bespreekbaar zou moeten zijn. Iedereen in de groep moet met een fijn gevoel naar de training gaan en dat lukt als we rekening houden met elkaar.
 • Goed zicht

  Zeker als het donker is zal het zicht op de weg minder zijn. Een stoepje is snel over het hoofd gezien zeker als deze ligt op een onlogisch plek. Maar ook als je als hardloper een bril draagt welke beslaat. Of als je gewoon in het donker wat minder gaat zien omdat je ogen wat slechter worden (nachtblindheid) Door het verminderde zicht ben je minder goed in staat om een val op te vangen omdat je verrast wordt!
 • Valpartijen voorkomen doe je samen

  Door op elkaar te letten en het even te benoemen als je ziet dat er een stoep, paaltje, etc. aankomt worden alle lopers geattendeerd op een situatie die er aankomt en vaak bewust of onbewust voorbereid. Kennis over de omgeving waarin je gaat lopen helpt vaak ook. Bekendheid met de omgeving is dus een pre voor een loopgroep.
Ga terug