Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
10 tips voor beginnende hardlopers
Er zijn veel redenen om te starten met hardlopen. Iedereen kan weer een andere reden hebben. Maar toch zien wij veel beginnende hardlopers die al veel vaker zijn begonnen.
Ze begeven zich in een vergelijkbare cirkel zoals hieronder beschreven.
Starten met hardlopen > doel bereiken > stoppen met trainen > minder fit worden > genoeg hebben van jezelf en het niet fit zijn > Starten met hardlopen.
Of Starten met hardlopen > gemotiveerd zijn > teveel trainen in een te korte tijd > blessure oplopen > gedemotiveerd raken > demotiveerde gedachten > niet meer trainen > deze gedachte na een bepaalde tijd weer zat zijn > starten met hardlopen.
Stap uit die cirkel en pas deze tips toe om de rest van je leven te kunnen blijven genieten van het hardlopen.

De 10 tips voor beginnende hardlopers.

  1. Start met seconden. Als je vanaf nu de rest van je leven gaat hardlopen is het helemaal niet nodig om haast te hebben. We gaan ervan uit dat je nog een lang leven voor je hebt.
    Dus al zou je vandaag 10 seconden hardlopen en overmorgen 20 dan loop je over een jaar 1820 seconden (30 minuten) en over twee jaar 60 minuten. Dat is altijd meer dan wat je nu doet toch! Doe dus niet teveel!
  2. Blijf consistent. Als je wilt starten met hardlopen is dat helemaal niet moeilijk. Wat een stuk lastiger is is het behouden van consistentie. Oftewel gooi je excuses weg en start met doen! Juist als je geen zin hebt.
    Elke keer als jij een training start als je geen zin hebt maak jij jezelf daadkrachtiger. Je traint niet alleen je lichaam maar ook je geest. Starten met hardlopen hoeft echt niet altijd leuk te zijn. De ene keer heb je nu eenmaal meer zin dan de andere keer. Nou en! Schoenen aan en gaan is het advies. Je komt altijd terug met een beter gevoel!
  3. Zorg voor voldoende rust tussen de trainingen. Als je traint dan maak je jouw lichaam een beetje stuk. Na de training zal je lichaam zich herstellen en daarvoor is tijd nodig. Geef jezelf die tijd. Beginnende hardlopers hebben vaak voldoende rust als er een dag tussen de trainingen zit. Oftewel train je op maandag train dan ook op woensdag en vrijdag of zaterdag
  4. Minimaal 3 keer per week. 3 keer per week trainen is echt nodig om vooruitgang te boeken. Als je namelijk te lang wacht tussen de trainingen dan zal het trainingseffect weer afnemen tot het oude niveau. Zorg dus voor regelmaat en ritme in je trainingen en train minimaal 3 keer in de week met een dag rust er tussen.
  5. Plan je trainingen in en stel niet uit. Van uitstel komt afstel dat weten we allemaal. Ga daarom ook op een vaste dag (consistent) je trainingen inplannen voor de week die komen gaat. Stel deze training nooit uit. Maar doe hem gewoon juist als je geen zin hebt. Heb je opeens een drukke dag zorg er dan voor dat je wat eerder opstaat. Gooi een koude washand door je gezicht en ga hardlopen. Dan heb je dat gedaan en kan je daar de hele dag van genieten.
    Weet je niet zeker of je alweer voldoende bent uitgerust check deze link en beantwoord de 3 vragen. Wij geven je vervolgens ons advies! LET OP: om hier gebruik van te maken moet je eerst even een gratis account aanmaken en vervolgens inloggen.
  6. Vink af.Het is wetenschappelijk bewezen dat als jij een training hebt gedaan en deze na je training afvinkt je jezelf daardoor gelukkiger voelt. Je maakt namelijk het gelukshormoon aan doordat je jezelf beloond met het vinkje wat je achter je training mag zetten. Klinkt bijna te mooi en te simpel om waar te zijn toch. Toch is het zo. Kijk maar eens naar de app’s op je telefoon. Of naar een game van een van je kinderen. Als ze iets hebben gehaald krijgen ze een kist met een belooning. Dat is ons vinkje!!
  7. Wees trots, want trots mag je zeker zijn. Geef jezelf letterlijk een compliment als je weer getraind hebt. Daarmee groeit je zelfwaardering. En hoe meer jij jezelf gaat waarderen hoe beter jij voor jezelf gaat zorgen.
  8. Koop goede hardloopschoenen. Wij geloven er erg in dat je prima op blote voeten kunt hardlopen. Maar daarvoor moet je wel veel discipline hebben om jezelf dusdanig te trainen dat je lichaam dat ook aankan. Dat doen de meesten niet en ook wij niet.
    Daarom is het belangrijk om goede hardloopschoenen te hebben. Een goede hardloopschoen geeft net wat meer stabiliteit en verdeeld de krachten van de impact van de landing op een goede manier.
    Hierdoor zal de belasting van het hardlopen wat opgevangen worden. Verwacht hier geen wonderen de grootste klappen vangt je lichaam zelf op. Maar een goede hardloopschoen die lekker zit draagt zeker bij aan het genieten van het hardlopen. Zoek hiervoor ook een goede running speciaalzaak en laat je informeren.
  9. Zoek een trainer. Een trainer die jou kan helpen om met de juiste looptechniek te kunnen hardlopen. De trainer kan jouw spiegel zijn waardoor je sneller inzicht krijgt in alle zaken die jou een betere hardloper kunnen maken.
  10. Sluit je aan bij een hardloopgroep. De eerste stap naar een hardloopgroep kan soms groot zijn maar wij denken dat samen hardlopen zoveel leuker is dan alleen. Je ontmoet gelijkgestemden die jou kunnen helpen om te blijven trainen. Je zal worden gemotiveerd om toch eens mee te doen aan die ene hardloopwedstrijd of gewoon om gezellig te kletsen.
    Een hardloopgroep is er altijd en op die manier jouw stok achter de deur. Zoek een club waar jij je thuis voelt en aansluiting zal vinden met andere hardlopers.

Zet hem op!

Ga terug