Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
7 tips voor een veilige hardloopomgeving
hardlopen doe je eigenlijk altijd op de openbare weg. Je maakt dus deel uit van het verkeer waarbij je rekening moet houden met andere weggebruikers. Oftewel als je gaat hardlopen is het belangrijk dat je goed blijft opletten. Daarom geven wij graag een aantal tips om veilig te kunnen hardlopen.
  • 1 > Laat weten dat je gaat hardlopen.
Het is verstandig als je laat weten dat je gaat hardlopen. Vertel dan ook altijd welk rondje je gaat hardlopen en hoe lang je denkt weg te zijn. Als er niemand thuis is laat dan een briefje achter.
  • 2 > Neem altijd je mobiele telefoon mee
Neem altijd je mobiele telefoon mee tijdens het hardlopen. Zeker als je een langer rondje gaat hardlopen of gaat hardlopen in het bos. Bedenk of je binnen de bebouwde kom of buiten de bebouwde kom gaat hardlopen. Door je mobiele telefoon mee te nemen kan je altijd iemand alarmeren mocht dat nodig zijn. Vergeet ook niet je mobiele telefoon op te laden.
  • 3 > Ga hardlopen aan de goede kant van de weg
Hierover zijn de meningen soms wel eens verdeeld. Ga je nu hardlopen aan de rechterkant van de weg of loop je juist aan de linkerkant (tegen het verkeer in). De beste tip die wij je hierbij kunnen geven is dat het verstandig is om altijd aan de linkerkant van de weg hard te lopen. De reden hiervoor is dat je dan het verkeer ziet aankomen en dat je sneller kunt reageren op het verkeer. Veiliger dus!
  • 4 > Hardlopen in een groep
Als je regelmatig met een hardloopgroep meeloopt dan is het belangrijk dat je extra goed op let. Doordat je tijdens het lopen in gesprek bent en andere hardlopers om je heen hebt lopen ben je sneller afgeleid. Zorg dat je jezelf hier altijd van bewust bent! De groep loopt voor de andere weggebruikers aan de verkeerde kant van de weg en vaak zal dan ook de reactie zijn dat de hardloopgroep in de weg loopt. Ga hier dus flexibel mee om. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.
  • 5 > Draag opvallende kleding
Door ervoor te zorgen dat je als hardloper goed opvalt door bijvoorbeeld reflecterend materiaal te dragen. Of als het donker is knipperende verlichting. Vergroot je jouw zichtbaarheid voor overige weggebruikers. Dit draagt uiteraard bij aan jouw veiligheid tijdens het hardlopen.
  • 6 > Hardlopen met muziek
Hardlopen met muziek is prima te doen. Maar doordat je muziek hebt aanstaan op je koptelefoon of oortjes hoor je omgevingsgeluiden minder goed. Zorg er dus altijd voor dat je de muziek niet te hard hebt staan zodat je het omgevingsgeluid goed kan horen. Of kies ervoor om maar 1 oortje in te doen. Tevens zijn er draadloze oortjes op de markt die naast de muziek ook omgevingsgeluid laten horen zodat je jezelf bewuster bent van de gevaren om je heen tijdens het hardlopen.
  • 7 > Vergeet niet te genieten van het hardlopen
Doordat er ongelooflijk veel te vertellen is over het hardlopen. Je techniek, trainingsvormen, waar moet je op de weg lopen, etc etc. Vergeet je soms bijna te genieten tijdens het hardlopen. En ook dat is een gevaar! Oftewel blijf goed om je heen kijken zodat je jezelf bewust bent dat je aan het hardlopen bent en dat… Dat is het allerbelangrijkste. Genieten!
Ga terug