Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Beter slapen, voorkom blessures
Dat klinkt jou vast als muziek in de oren. Verbeter je slaap en voorkom blessures. Uiteraard werkt dat niet helemaal zo maar het is wel bewezen dat een goede nachtrust veel voordelen kan bieden voor hardlopers.
Zelf ervaren onze hardlooptrainers het regelmatig. Door een nachtje slechter te slapen merken zij dit direct aan hun hardloopprestaties. Hardlopen op een bepaalde intensiteit gaat vaak langzamer en het lichaam voelt een stuk vermoeider. Wij zijn dan ook van mening dat rust en slaap net zo belangrijk is als de training zelf. Uiteraard is deze mening gevormd door wat wij regelmatig lezen maar voornamelijk ook wat zij zelf ervaren.
Verstoorde hormoon balans
Wij kregen een artikel onder ogen welke was geplaats op de website van Runnersworld. Hierin stond dat je hormoonbalans na een paar slechte nachten al verstoringen laat zien. Je zenuwstelsel reageert hierop door meer cortisol aan te maken (stresshormoon). Dit zorgt ervoor dat je hartslag hoog blijft en je zenuwstelsel continue alert is. Hierdoor zal ook je groeihormoon worden beïnvloed en zal je lichaam minder snel herstellen. Tevens is het lastiger voor je spieren om glycogeen als energie op te slaan. Oftewel je komt uiteindelijk zonder energie te zitten terwijl je wel vaak door blijft trainen.
Oplossing verbeter je slaap en doe even rustig aan wij geven je hieronder een aantal tips.
Kies ervoor om in de avond geen NETFLIX meer te kijken maar sluit de dag af met een goed gesprek en een bak thee. Doe alvast wat lichten uit en creëer en donkerdere omgeving. Kies voor vaste rituelen en een vaste tijd om te gaan slapen. Na enige tijd zal je merken dat je een interne klok gaat ontwikkelen en je niet eens meer op de klok hoeft te kijken. Zo ga ik al jaren rond 22:22 naar bed.
Wat ook erg fijn kan zijn is om de dag af te sluiten met een korte rustgevende meditatie. Je kunt er veel vinden op Spotify, YouTube etc. Zoek er eentje waarbij je jezelf niet irriteert aan de stem van de spreker. Kies even voor een moment voor jezelf waarbij jij de dag kunt afsluiten.
Soms kan het helpen om tegen jezelf te zeggen. Morgen heb ik weer tijd voor alle gedachten, nu is het tijd om te slapen. Klinkt zo eenvoudig maar door dit uit te spreken en te trainen zal je hier steeds beter in worden. Resultaat een verbeterde nachtrust.
Daarnaast is het belangrijk dat je slaapkamer helemaal donker is. Zorg ervoor dat je geen enkel lichtje ziet. Onderzoek heeft laten zien, dat als er wat licht op je huid schijnt je lichaam dit via jouw huid waarneemt en dat dit jouw nachtrust negatief kan beïnvloeden. Daarbij is het bekend dat het licht van schermen (blauw licht) negatieve invloed heeft op de aanmaak van melatonine (je slaaphormoon).
Drink in de avond niet te veel meer, een kopje thee na het eten is prima, maar vlak voordat je gaat slapen is niet aan te raden. Vaak zal je dan halverwege de nacht wakker worden om even naar het toilet te moeten. Ook zorgt alcohol ervoor dat je niet goed slaapt. Inslapen lukt vaak wel snel, maar de rest van de nacht heeft een negatieve invloed. En dat is natuurlijk ook niet zo gek omdat je lichaam bezig is om het gif weer uit je lichaam te krijgen. Maar wees gerust ook ik drink wel eens een wijntje ;)
Ook is het verstandig om geen energydrank te drinken in de avond en koffie met caffeine te vermijden. Dit zijn oppeppers en je zal hier juist alert van worden. Niet fijn als je in slaap wilt komen.
Geef jezelf altijd de tijd om te wennen aan je nieuwe ritme. Zorg ervoor dat je verleidingen voorkomt. Dus zeg je abonnement op NETFLIX op. Leg je telefoon in de kast in de kamer. Koop een goedkoop wekkertje en leg deze onder je bed zodat je het licht niet ziet of plak de wekker af. Ga eens in je slaapkamer staan en zoek eens wat jij zou kunnen verbeteren om je nachtrust te optimaliseren. Want een betere nachtrust is een betere dag. En op een betere dag beleef je meer leuke dingen. En dat is uiteindelijk waar het om draait toch. Veel leuke dingen beleven en ervaren. Maar op een betere dag ben je ook weerbaarder tegen verleidingen. Je kunt makkelijker nee zeggen als je goed in je vel zit.
Het is altijd leuk om je huidige patronen eens tegen het licht te houden. Wat doe je goed en waar geniet je van en wat zou je kunnen verbeteren om de kwaliteit van je leven te verhogen. Gaat alles zoals je zou willen blijf dan altijd lekker doorgaan met wat je doet. Want blijkbaar doe je iets goed! ;)
Ga terug