Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een maand oud
Blog
Bewegen is het antwoord op het coronavirus.
Neurowetenschapper Erik Scherder is hier duidelijk over en wij proberen zijn kennis in dit blog een beetje te verwoorden. Met af en toe wat emotie van mijzelf erdoor ;)
Er is een pandemie die jaarlijks aan 5,3 miljoen mensen wereldwijd het leven kosten. Namelijk lichamelijke inactiviteit. Dit is gebleken uit een onderzoek in 2012, waarbij 5,3 miljoen mensen zijn overleden aan ziekten die gerelateerd zijn aan lichamelijke inactiviteit.
Denk hierbij aan diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. Dezelfde groep mensen zijn nu het meest kwetsbaar voor complicaties van Covid-19. Wie te weinig beweegt is dus extra kwetsbaar voor infecties.
Mensen thuishouden, hoe begrijpelijk ook om verdere besmettingen te voorkomen, zorgen voor een minder actieve levensstijl. Overal borden plaatsen om afstand te houden om besmettingen te voorkomen is inmiddels heel normaal, we mogen elkaar daar zelfs op aanspreken. Maar tegen een kennis zeggen dat hij te dik is en meer moet gaan bewegen, uit liefde, dat kan echt niet. Terwijl inactiviteit de grootste pandemie van de afgelopen jaren is.
Wereldwijd zijn er 41 miljoen kinderen van 0 tot 5 jaar met obesitas!! Waarbij de voorspellingen aangeven dat dit alleen nog maar verder zal oplopen. Sport en bewegen is geen normaal onderdeel meer van de dag van een kind. Met de auto naar school en na school direct gamen! Ja maar, mijn kind zit op een sport en voetbalt 3 keer per week 1 uur! Even serieus! Dat slaat toch helemaal nergens op als je dat vergelijkt met een actieve leefstijl waar je dagelijks veel meer zou moeten bewegen. Bouw hutten, wordt vies, klim in bomen, val en faal. Faal voorwaarts!
Door te weinig beweging schaad je jouw afweersysteem. Dit terwijl de wereldbevolking juist bedreigd wordt door virussen.
Internationale studies laten zien dat inspanning beschermt tegen de complicaties van corona. Dit in combinatie met voldoende slaap en gezonde voeding. Een actieve leefstijl!
Lastig in een wereld die bol staat van de verleidingen, suikers in alle schappen, youtube, netflix, social media, etc. Overal waar je kijkt word je blootgesteld aan deze verleidingen. Verleidingen die je inactief maken met alle gevolgen van dien. Maar wel de wereld die wij zelf hebben gecreëerd en lastig alleen kunnen veranderen.
Maar toch wordt de verantwoordelijkheid bij ons zelf neergelegd. Maar hoe kan je veranderen als je continue in je eigen omgeving wordt blootgesteld aan al deze verleidingen. Als wij deze pandemie van inactiviteit willen bestrijden ligt hier uiteraard ook een rol voor de overheid. Een omgeving creëren waarin wij actief kunnen leven. Verleid worden om meer beweging op te zoeken en te kiezen voor gezondere voeding. Dagelijks bewegen zou de norm en normaal moeten zijn. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je jouw patronen zo aanpakt dat je dagelijks meer beweegt?
Nog een feitje over Nederland. Jaarlijks 80 miljard aan zorgkosten, 2 miljard aan preventie. Meer geld naar preventie om de omgeving te veranderen en te zorgen voor een actievere leefstijl?
Blijf bewegen en zoek naar nieuwe manieren, blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen, je leven lang. Zoek de dingen op die je minder leuk vindt. Zoek tegenwind op in bewegen, zoek iets wat je nu nog niet kunt, want tegenwind maakt je vleugels sterker. Je wordt elke keer als je iets doet waar je eigenlijk geen zin in hebt daadkrachtiger. Train je lichaam en je hersenen!
Gooi je tv uit het raam, zeg je abonnement op NETFLIX op, gooi je social media van je telefoon, eet geen geraffineerde suiker of bewerkte producten meer. Ga op tijd slapen!
Voel je verzet en boosheid opkomen? Moet je nagaan hoe ver het al is gekomen!
Bovenstaande is bedoeld om je even na te laten denken. Welke keuzes maak je en waarom maak je deze? Automatisch zonder bij na te denken omdat het normaal is? Met als gevolg een inactieve leefstijl? Maar stiekem is deze tekst met name voor mijzelf hoor. Mijn manier om mijn inzichten te veranderen of te verbreden. Soms lukt dat en soms niet maar het zorgt er altijd voor dat je hersenen in beweging blijven. Ik maak nu even een tosti met een klodder mayo en ga lekker scrollen op insta. Nu al zin in, even lekker niets na het schrijven van deze blog ;)
Ga terug