Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Cooling-down
Na een training of hardloopwedstrijd is het aan te raden om een cooling-down te doen. Want door de hardlooptraining of hardloopwedstrijd zit je lichaam vol met afvalstoffen zoals melkzuur. Door te kiezen voor een cooling-down geef jij jezelf de mogelijkheid om je lichaam weer tot rust te brengen en deze afvalstoffen af te voeren.
Je lichaam staat eigenlijk in een soort vechtstand na een training. Je ademhaling is sneller en je hartslag een stuk hoger dan in rust. Het is belangrijk om jezelf, net zoals bij een warming-up, waarbij je jezelf aan het voorbereiden bent op de training die komen gaat, nu weer terug te brengen in een staat van rust.
Een cooling-down zorgt ervoor dat jij je hartslag weer laat zakken en terug brengt naar een normale rustigere hartslag. Ook al zal je hartslag na een training of wedstrijd echt nog wel even hoger blijven. Ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan het herstel. Adem rustig in door je neus. Je buik wordt bol. Adem rustig uit door je neus. Je buik wordt hol.
Een cooling-down zorgt ervoor dat je bloed vanuit je spieren weer naar andere lichaamsdelen zal worden gestuurd. Daarbij zal je bloeddruk weer wat dalen.

Hoe dan?

Een fijne cooling-down kan bestaan uit 5 tot 10 minuten rustig uitlopen waarna je overgaat in een stuk wandelen en je jezelf focust op een ontspannen ademhaling.
Tevens kan het prettig zijn om na de training of wedstrijd dynamische rekoefeningen of wat losmaakoefeningen te doen. Belangrijk hierbij is dat je de focust legt op ontspanning en de oefeningen niet te lang doet.
Breng niet teveel rek op je spieren omdat je tijdens de training je lichaam al genoeg schade hebt toegebracht. Lang en intensief rekken zorgt dan alleen maar voor meer schade. De oefeningen moeten een bijdrage leveren aan het herstel.
Deze oefeningen mogen geen pijn doen doordat je te veel rek brengt op je spieren. Alles vanuit de ontspanning dus!
Veel professionele atleten of zeer fanatieke recreanten die hun prestaties willen verbeteren laten zich wekelijks masseren. Dit om hun lichaam te helpen om alle opgebouwde afvalstoffen van alle trainingen kwijt te raken. Tevens kan het helpen om koud af te douchen.
Door een goede cooling-down help jij je lichaam dus sneller herstellen. Door dat je sneller hersteld kan je de volgende training weer wat meer van je lichaam vragen. Tevens verklein je de kans op een blessure als je volgende training kan aanvangen met een lichaam die weer klaar is voor deze training. Oftewel optimaal hersteld is.
Ga terug