Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Dagelijks een klein stapje
Hardlopen is zoveel meer dan een keer in de week je hardloopschoenen aantrekken. Voor de echte hardloper is het een manier van leven. Doelen stellen en dagelijks een klein stapje maken richting dat doel. Niet voor een maand, een jaar, of tot een bepaald hardloopevenement maar iets wat altijd bestaat en onderdeel is van wie je bent.
Veel mensen willen een actiever leven. Fitter zijn, slanker worden en de dingen kunnen doen zonder dat je beperkt wordt.
Maar om dit te bereiken is het nodig om dagelijks kleine stapjes te maken.
Toch zien wij heel erg vaak mensen die gemotiveerd starten met bijvoorbeeld hardlopen. In het begin wordt vaak ervaren dat het leuk is en dat het lukt. Het meevalt en goed “vol te houden” is. De beginnende hardloper ervaart dat het uithoudingvermogen verbeterd en voelt zich fitter.
Maar na een periode van trainen en gemotiveerd zijn, zien wij vaak dat veel hardlopers weer terugvallen. Het hardlopen wordt minder leuk! En het blijkt dat jij toch echt zelf degene bent die het moet doen.
Dat iets ALTIJD leuk moet zijn is iets wat nooit zal gebeuren. Bij niemand!! Ook niet bij de topsporter die enorme prestaties behaald. Denk maar eens aan Epke Sonderland, Daphne Schippers of Sven Kramer.
Wat wij zien is die topprestatie op dat ene moment. De sensatie en het kippenvel gevoel als wij kijken naar deze topsporters.
Maar denk niet dat deze sporters altijd zin hebben om te trainen. Wellicht hadden ze ook graag toch eens naar dat feestje willen gaan met vrienden, of bij slecht weer lekker op de bank blijven hangen.
Gedreven door dat grote doel kiezen zij ervoor om alles aan de kant te zetten en vaak “egoïstische” keuzes te maken om hun doelen te behalen. Ook als de zin of motivatie wel eens ontbreekt.
Jij bent misschien geen topsporter maar moet ook keuzes maken waar je niet altijd zin in hebt om je doelen te behalen. Altijd een fit gevoel hebben betekent vanaf nu elke dag een klein stapje. Elke dag werken aan je fitheid door te trainen. Dagelijks trainen dus! En ja dat kan prima zolang je maar weet wat je doet en blijft luisteren naar je lichaam. Besef daarbij dat ook wandelen een training zou kunnen zijn.
Wij kiezen er vaak voor om in het moment een snelle keuze te maken welke ervoor zorgt dat je kort een fijn gevoel hebt. Denk aan dat soft-ijsje, dat patatje, die snicker bij het benzine station of even in slaap vallen op de bank. Dit geeft je kort een fijn gevoel. Maar waar brengt jou dat op de lange termijn? Precies! Jou op dit moment. Voel jij je daar nu goed bij en leef je het leven wat je graag zou willen leven? Dat is natuurlijk super gaaf en blijf dan zeker doorgaan met wat je al deed. Weet je dat je graag ergens anders zou willen staan en (nog} meer zou willen genieten. Start dan elke dag met een klein beetje en kijk dan eens waar je staat over een jaar of over twee jaar.
Leg dit principe eens over het hardlopen of over jouw spierkracht;
Een voorbeeld: Start vandaag eens met 10 squats, morgen met 10 lunges, overmorgen met 15 seconden planken. De 4de dag pak je 11 squats en de 5de dag 12 lunges, dag 6 doe je 18 seconden planken. Elke dag een klein beetje zorgt ervoor dat je over 365 dagen meer dan 120 squats kan maken etc etc. Wat zou dat doen met jouw lichaam. Dit terwijl die 120 squats je misschien 5 a 10 minuten kosten. Elke dag dus 5 a 10 minuten kan heel erg veel betekenen op de lange termijn.
Een sterker lichaam zorgt er automatisch voor dat je (sportieve) prestaties verbeteren maar ook dat je jezelf daarnaast veel fitter voelt en veel meer aankan. Beter bestand bent tegen stress en beter slaapt en dit zijn nog maar een aantal kleine voorbeelden van de resultaten en effecten van elke dag een klein beetje.
En wie wil dat nou niet?
Ga terug