Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
De invloed van ijzer op je conditie
Anemie (bloedarmoede) ijzergebrek komt vaker voor bij hardlopers dan bij andere sporters.
Maar wat is nu het effect van een ijzertekort op onze conditie. Zonder ijzer is de werking van verschillende processen in ons lichaam niet mogelijk. Processen die van invloed zijn op onze conditie. Kort gezegd een tekort aan ijzer in ons lichaam veroorzaakt een slechtere conditie/een lagere anaerobe drempel. Er is een tekort zuurstofaanbod! De spieren kunnen daardoor niet volledig aerobe (met zuurstof, anaerobe is zonder zuurstof) werken. Ijzer tekort heeft een groot effect op ons prestatievermogen.
Tijdens lange rustige duurlopen zal je dit niet direct merken maar als het tempo omhoog gaat ontstaan er zeker problemen en je raakt veel sneller buiten adem.
Ijzer is o.a. betrokken bij de zuurstoftransport in ons lichaam. Als dit niet optimaal werkt door een ijzertekort dan is het voor jouw lichaam dus niet mogelijk om de benodigde hoeveelheid zuurstof door je lichaam te pompen. Met als gevolg dat je niet sneller kunt hardlopen en snel buiten adem zal zijn. (een indicatie dat je een tekort aan ijzer zou kunnen hebben) Je gaat sneller ademen omdat je lichaam schreeuwt om zuurstof maar je lichaam is niet meer in staat om deze benodigde hoeveelheid zuurstof rond te pompen. Oftewel je tempo moet weer omlaag en je prestaties blijven uit!
Ons lichaam reageert op een tekort aan ijzer door o.a. meer rode bloedlichaampjes aan te maken.
Naast deze simpele uitleg speelt ijzer een grote rol in vele andere processen die in ons lichaam plaatsvinden tijdens het sporten of in rust. Oftewel ijzer is een belangrijk goedje wat een hardloper niet moet onderschatten.
Ons advies is dan ook om je ijzer zo nu en dan eens te laten controleren bij een sportarts of huisarts. Zo weet je snel of je lichaam over voldoende ijzer beschikt.
Bij voldoende variatie in je voeding hoef je jezelf niet direct zorgen te maken. Zo nu en dan eens laten controleren als je vermoeidheidsklachten hebt of merkt dat je snel buiten adem bent tijdens het sporten of andere activiteiten, zijn wellicht goede indicatoren om eens langs de huisarts of sportarts te gaan.
Ga terug