Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardloopsnelheid verhogen
Veel hardlopers zijn bezig met de vraag hoe verhoog ik mijn hardloopsnelheid! Het bereiken van een positief trainingseffect door de beste hardloopschema’s te volgen, etc. Google wordt regelmatig gebruikt om te zoeken naar "de tips" die ervoor kunnen zorgen dat je jouw persoonlijk record kan verbreken. Mensen willen graag winnen, en als het niet lukt om van een ander te winnen dan in ieder geval van jezelf door het verbreken van je persoonlijke record. Veel atleten bij onze hardloopgroep The Athlete Club willen racen. Racen tegen zichzelf of die ene atleet die je bijna bij elke wedstrijd tegenkomt. Daarom gebruiken wij o.a. wedstrijden als trainingen om onze snelheid te verhogen. De snelheid die je kan lopen tijdens een wedstrijd is vaak veel hoger dan wat je tijdens een training aankan. Tevens kan je deze snelheid ook langer vasthouden. Door de adrenaline, het publiek langs de kant, de sfeer & de strijd met die andere loper, lukt het je om een langere tijd achter elkaar op een hoger tempo te lopen. Dit is bijna niet na te bootsen op een training! Natuurlijk is het super belangrijk dat je goed kijkt naar het herstel na deze wedstrijd. Hoeveel wedstrijden kan je aan en in welke fase van de opbouw zit je.

Periodiseren

Top atleten of serieuze amateurs pieken maar een bepaalde periode in het jaar. Het lichaam kan eenvoudig weg het hoge niveau niet aan om dit continue vast te houden. Kijk maar eens naar schaatsers of marathonlopers. Deze atleten werken in verschillende periodes naar een seizoen met verschillende wedstrijden, waarin tijdens het seizoen de puntjes op de i worden gezet. Zij geven zichzelf extra rust door een geplande wedstrijd te schrappen als dat nodig is. Onze hardlopers zijn hardlopers die veel vaker wedstrijden willen lopen gedurende het jaar. De grote bekende hardloopevenementen en de kleinere wedstrijden in de woonomgeving, verspreidt over het jaar, zorgen ervoor dat periodiseren lastiger wordt. Het doel is meedoen en proberen het beste uit jezelf te halen en het liefste je persoonlijke record van dat jaar ervoor te verbreken. Consistentie is hier een van de belangrijkste factoren om het prestatieniveau te blijven verbeteren. Dat is nog lastig genoeg! Want vaak wordt er naast de wedstrijden te hard getraind zodat blessures en overbelasting op de loer liggen en daardoor de continuïteit wordt verbroken. En dat betekent vaak een lange periode van rust/herstel en het opnieuw opbouwen van je “conditie”
“Elke dag een klein stapje wint het altijd van af en toe heel veel”
Dus wil jij beter en sneller worden? Beweeg dan dagelijks een klein beetje, denk een beetje om je voeding, pas af en toe wat kleine dingen aan, zorg dat je jezelf voldoende rust geeft, train soms kort en hard, regelmatig ietsje langer en rustig. Elke dag! Hou je doelen klein en haalbaar en doe regelmatig mee aan hardloopevenementen/wedstrijden. Dat is zoveel meer dan af en toe heel veel!
Ga terug