Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen en voeten
Tijdens het hardlopen worden je voeten uiteraard flink belast. Een belasting die je ook prima aan zou moeten kunnen. Je lichaam is namelijk gemaakt om mee te bewegen en om de belasting van die beweging aan te kunnen.
Maar soms ontstaan er klachten, bijvoorbeeld aan je voeten. Klachten die vaak te herleiden zijn naar een overbelasting. Als je jezelf te veel belast door bijv. je trainingsomvang te snel te vergroten of door een te lange periode te veel trainingskilometers te maken.
Hierdoor is het mogelijk om verschillende klachten te ervaren zoals hielspoor en peesplaatontsteking. Je geeft je lichaam eigenlijk te weinig herstel.
Uiteraard zijn er meer oorzaken te noemen en kunnen deze klachten ook voortkomen door een verkeerde lichaamshouding, looptechniek, verkeerde hardloopschoen, doorgezakte voet of platvoet.
Maar uiteindelijk is ook dit een overbelasting!
Vergelijk dit eens met een auto. Als jij met een kleine Toyota Aygo een zware caravan door de bergen probeert te trekken zal de Aygo stuk gaan. Je moet dus eerst zorgen dat je een auto voor de caravan zet die deze belasting wel aan kan.
Klinkt begrijpelijk toch? En toch proberen wij te vaak een caravan te trekken met een te lichte auto.
De belasting op ons lichaam wordt te vaak te snel opgebouwd met allerlei klachten tot gevolg. Uiteindelijk geveld door een blessure kan jij niet meer de sport beoefenen waar je juist zoveel plezier aan beleeft.

Voetklachten

Een stekende of zeurende pijn bij het hardlopen, pijn onder je hiel als je opstaat of te lang staan. Stijfheid, beurs en/of gespannen gevoel in je voet kunnen duiden op hielspoor of peesplaatontstekking

Wat kan je eraan doen?

Het helpt om je voeten extra te ondersteunen en de belasting op je voeten te verminderen. Pas je trainingsomvang naar beneden aan en blijft dit doen totdat je merkt dat je klachten verminderen. Dit met als doel om de spanning in je voeten te laten afnemen. Rekoefeningen van de voet maar ook van je gehele lichaam kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten.
Ook kan het helpen om je voeten te masseren en voetoefeningen te doen. Zoals het oprollen van een handdoek met je tenen terwijl je voeten op deze handdoek staan. Of om met een net bevroren water flesje de onderkant van je voet te masseren (ijsmassage) door er met je voet overheen te rollen.
Laat je voet ook weer niet te koud worden, doe bijvoorbeeld een sok over het flesje heen. Rol met je voet over een tennisbal of golfbal om de spanning van je voet te halen. Zo ontspant je peesplaat en voetspieren.
Probeer te zoeken naar onbelaste oefeningen voor je voet zoals rekken. Ook kan het helpen om stevige schoenen te dragen om de belasting op je voet zo te verminderen.
Daarbij kan het raadzaam zijn om eens langs een podoloog of oefentherapeut te gaan om zo de juiste oefeningen te krijgen om je bij jouw herstel te helpen. Oosterbaan of Inbewegen zijn daarbij prima keuzes om te maken in de omgeving van Heerhugowaard.

Opbouwen

Als de klachten aan je voet zijn verdwenen of je zo goed als geen pijn meer ervaart. Dan is het tijd om de belasting weer rustig aan te vergroten. Begin uiteraard met kleine stukjes dribbelen gecombineerd met wandelen en op je hakken en tenen lopen Verleng daarbij de stukje dribbelen naar behoefte maar wel binnen jouw belastbaarheid.
Rek de voet- en beenspieren na je run, doe oefeningen met je voet in de lucht. Schrijf bijvoorbeeld het alfabet in de lucht met je voet.
Liever elke dag een klein stapje dan dat je weer te veel doet binnen een te korte tijd en van de ene blessure naar de andere loopt!
Ga terug