Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Hardlopen in de hitte, 6 hardlooptips!
Het is warm en soms gewoon bloedheet. En deze hitte is voor elke hardloper een extra uitdaging. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je veel meer energie verbruikt om je lichaam af te koelen. Dit zie je direct terug in je hartslag. Je hartslag is sneller hoog en je kunt daarom niet dezelfde hardlooptempo’s lopen.
Helemaal niet nodig om daarvan te schrikken. Vertrouw op je hart!
Door het regelmatig checken van je hartslagmeter zie je direct of de intensiteit niet te hoog is. Je bent gewend om rond een bepaald tempo te lopen rond een bepaalde hartslag. Laat dat nu lekker los.
Het is onmogelijk om dezelfde snelheid te kunnen lopen op dezelfde intensiteit!
Dus stop met jezelf frustreren en geniet ervan dat je niet zo snel hoeft te lopen om een bepaald energiesysteem aan te spreken.
Heb je het gevoel dat je stilstaat omdat het tempo zo laag is. Verleg je focus op de omgeving. Geniet van wat je ziet en beleef je training. Want dat is wat hardlopen zo fijn maakt. Lekker relaxed buiten lopen genieten van de rust en de ruimte om je heen.
Klinkt zweverig maar doen we misschien wel veel te weinig.
Een lager tempo zorgt er soms voor dat je een beetje doorgezakt loopt en in je gewrichten gaat hangen. Dat kan je voorkomen door je bewust te zijn van je techniek.
Aandachtspunten kunnen zijn het goed strekken van je lichaam, kort grondcontact, het verhogen van je pasfrequentie, het vanuit ontspanning meebewegen van je arm. Het draaien van je arm vanuit je schoudergewricht. Je bekken wat draaien zodat je het gevoel krijgt dat je naar voren wordt geduwd.
6 tips helpen jou om relaxter te kunnen hardlopen bij een hoge temperatuur.
  • Verlaag je kerntemperatuur voor een training door wat ijskoud water te drinken. Uiteraard niet te veel of te gek omdat je anders last kunt krijgen van je maag. Wat ook fijn kan zijn is om even een waterijsje te eten voordat je gaat lopen. Lekker en boordevol snelle suikers die je direct weer kunt gebruiken tijdens het hardlopen.
  • Neem een boterhamzakje met een paar ijsklontjes mee. Je kunt het in je handen eenvoudig afwisselen zodat je handen niet te koud worden. Ook kan je het zakje langs je nek en gezicht halen voor extra afkoeling.
  • Smeer je gezicht niet teveel in met zonnebrand. Als zonnebrand en zweet in je ogen lopen gaat dat flink prikken. Pas ook op met te vette creme of te dikke zonnebrand. De vettige laag zorgt ervoor dat je minder goed kunt zweten. De temperatuur van je lichaam kan dan flink oplopen.
  • Zorg voor voldoende hydratatie. Drink gedurende de dag 40 ml per kg lichaamsgewicht. Weeg jezelf voor de training en weeg jezelf na de training. Het verschil in gewicht is het verschil in vocht in liters. Dus ben je 0,5 kg kwijt dan is dat 0,5 liter vocht. Het advies daarbij is om in de uren na je training ervoor te zorgen dat je dat X 1,5 weer aan vocht binnenkrijgt. Dus in dit geval 750 ml. Onvoldoende hydratatie is levensgevaarlijk!
  • Tijdens onze training kiezen wij ervoor om vaak bij het water te trainen. Het park van Luna leent zich hier perfect voor. Het is een prachtig gebied midden in een waterrijke omgeving. Dit in combinatie met een zachte bries zorgt voor een natuurlijk airco. En dat is heerlijk tijdens het hardlopen. Bedenk dus voordat je gaat hardlopen een route waarbij je langs het water kunt lopen.
  • Kies ervoor om in het bos te trainen. De bomen bieden beschutting tegen de zon en bieden schaduwrijke plekken waar de temperatuur wat lager ligt. Dat in combinatie met de juiste hardloopkleding, hardloopkleding wat “ademt” geen of weinig vocht kan vasthouden en zorgt voor extra verkoeling. Maar ook hardloopkleding wat helpt om het zweet af te voeren. Laat je hier eens in adviseren in een betere running speciaalzaak.
Ga terug