Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen in de kou. 7 tips!
Het is koud! De vorst in combinatie met de oosten wind zorgt ervoor dat het buiten aanvoelt alsof je op de Noordpool loopt. Daarom geven wij jou graag een aantal tips om het hardlopen in de kou een stuk aangenamer te maken.
  • Zet altijd een muts op. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd. Door een muts te dragen blijf je al een stuk warmer. Oja en vergeet ook je hardloophandschoenen niet!
  • Neem je mobiele telefoon mee zodat je altijd iemand kan bereiken als je niet meer kunt hardlopen. Als je buitenaf gaat lopen en er gebeurd iets waardoor je niet meer verder kan lopen. Denk hierbij aan kramp of een hard val. Dan kan je altijd snel iemand bellen om je op te laten halen. Zo weet je dat je niet teveel of zelf onderkoelt raakt.
  • Zorg dat je 1,5 uur van tevoren goed hebt gegegeten. Je verliest namelijk bij het hardlopen in de kou meer energie. Wellicht geen goed idee om op extreem koude dagen laag glycogeen te trainen.
  • Draag hardloopkleding in verschillende laagjes. Begin bijvoorbeeld met een thermo shirt om het zweet op te vangen. Zweet/vocht en kou gaan namelijk lastig samen en kunnen voor bevriezing zorgen. Trek liever een laag teveel aan zodat je wat kan uittrekken als het toch te warm wordt.
  • Kou onttrekt vocht uit je lichaam. Het is daarom erg belangrijk om voldoende water te drinken. Zorg dat het drinken van voldoende water een vaste gewoonte wordt. Koppel dit bijvoorbeeld aan iets wat je altijd al doet zoals koffiedrinken. Drink dan voor elke bak koffie een glas water.
  • Als er naast de kou ook veel wind staat is het misschien zelfs wel verstandig om een sportbril te dragen om je ogen te beschermen van de koude wind.
  • Ga na een training snel naar binnen zodat je niet afkoelt. Trek daarbij ook drogen kleren aan of stap onder de douche. Kies er dan voor om niet direct heel heet te gaan doucen. Bouw de temperatuur rustig op!
Ga terug