Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Hardlopen in Nederrijk
Zoals afgelopen week al werd aangegeven door weerdeskundigen zal Nederland steeds meer het klimaat van Frankrijk gaan krijgen. De naam Nederijk is dan ook zo gek nog niet.
Mooie hardlooproutes langs uitgestrekte lavendelvelden, prachtige velden met zonnebloemen, alleen het glooiende landschap missen we wellicht. Maar daarvoor verhogen we de duinen en creëren we zo onze eigen heuvels voor pittige trainingen. De opwarming van de aarde gaat volgens deskundigen in rap tempo. Het lijkt erop dat de mens hier invloed op heeft. Al kan je jezelf dat afvragen omdat je vaak niet eens invloed hebt op kleine dingen in je omgeving. Veel vragen en veel antwoorden op een voor ons zo belangrijk thema. De tijd zal het ons leren.
Maar wat betekent dat nu voor jou als hardloper? Om van iets heel groots naar iets kleiners te gaan ;) Trainen als het warm is is voor de een prima te doen en voor de ander een flinke uitdaging. Feit is dat als je vaker traint in warmer weer je lichaam zich vrij snel kan aanpassen. En dat kent veel voordelen, zeker als de temperatuur straks weer wat omlaag gaat. Dan zal je merken dat je in een keer met een dezelfde hartslag een stukje sneller kunt hardlopen.
Het is als hardloper altijd belangrijk om voldoende water te drinken of dranken waar extra elektrolyten (zouten) inzitten. Maar helemaal met warm weer waardoor je nog meer vocht verliest. Sta daarom voordat je gaat trainen altijd op de weegschaal en weeg jezelf na het lopen weer. Het verschil in gewicht in kilo's is het verlies aan vocht in liters. Drink na je training het verschil keer 1,5 aan in de uren na je training.
Ook kan het verstandig zijn om te kiezen voor dat deel van de dag waar het wat koeler is. Het liefste in de ochtend of later in de avond als de wind de warmte van de dag wat kan wegnemen.
Kies ook altijd voor goede runningkleding. Een wit shirt waar de zon op weerkaats helpt bijvoorbeeld al om je lichaamstemperatuur niet verder op te laten lopen. Maar ook het dragen van een zonneklep of natte pet kan helpen om je temperatuur lager te houden. Tevens kan het prettig zijn om halverwege je duurloop even kort af te koelen in een meertje als deze op je route ligt. Ga af en toe even wandelen en las wat meer waterpauzes in.
Maar het allerbelangrijkste is dat je zelf altijd goed blijft nadenken over wat je aan het doen bent. Blijf altijd verstandig en probeer goed aan te voelen wat er gebeurd. Tijdens een training mag je best je grenzen opzoeken maar blijf nadenken of je dat ook moet doen als de temperatuur hoog is!
Drink, beweeg, drink, koel af, drink. Succes met trainen!
Ga terug