Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Lange intervaltraining
Veel hardlopers maken gebruik van interval training. Door een niet al te lange afstand wat sneller te lopen dan je wedstrijdtempo van een 5K of 10K. Dit in combinatie met korte rustperiode van 1 tot 3 minuten maakt dat je sneller wordt.
Als je de lengte van je interval training langer maakt, bijvoorbeeld van een 600 naar een 1200 meter, dan zal het tempo uiteraard ook dalen. Het is de kunst om de juiste interval lengte, welke past bij jouw specifieke doel, te vinden.
Zoekend naar het beste trainingseffect op jouw prestatievermogen en passend bij jouw doel.
Om de juiste snelheid te zoeken passend bij jouw AD (Anaerobe drempel) zou je gebruik kunnen maken van het bekende Heusinkveld tabel. Hier zie je de verschillende snelheden die je kunt lopen, gebaseerd op een percentage van jouw AD. Hiervan is bekend dat deze snelheden het juiste effect hebben op jouw lichaam om je prestatieniveau te verbeteren. Je weet eigenlijk dat je goed traint en niet te snel of te langzaam

VO2 max

Het vergroten van je snelheid komt met name door het vergroten van je maximale zuurstofopname, VO2 max. Tijdens de intervaltraining loop je tegen de grens van jouw maximale vermogen of zelfs net iets daarboven. Door met regelmaat in dat grensgebied te lopen hoop je dat het trainingseffect op je lichaam het vergroten van je motor (je hart) is. Je hoopt erop dat je lichaam met een (1) hartslag meer zuurstof door je lichaam kan pompen.

Technisch hardlopen

Tijdens het lopen van de intervaltraining is het ook belangrijk om op je looptechniek te letten. Doordat je op een hogere snelheid loopt belast je je lichaam ook meer. Oftewel de krachten op je spieren, pezen, boten en gewrichten worden hoger.
Daarnaast zal een betere looptechniek een betere loop efficiëntie betekenen en loop je dus energiezuiniger.
In de hardloopwereld wordt dit vaak vertaalt naar een auto. Als je met een auto rijdt die slecht is uitgelijnd dan kost het meer brandstof en dus energie. Een auto met een krachtigere motor zal vaak ook sneller zijn. Een energiebesparende motor kan weer een langere afstand afleggen. Door al deze, en nog veel meer, aspecten te trainen en te verbeteren zal jij uiteindelijk een veel sterkere en betere hardloper worden.
Probeer je lichaam dus altijd te corrigeren naar de juiste houding ook als je moe begint te worden. Hierdoor train je ook je spieren rond je core tijdens je interval training.

Interval is niet leuk

Duursporters, met name de hardlopers die van lange afstanden houden, zijn niet altijd fan van intervaltrainingen. De mens an sich kiest vaak voor hetgeen hij/zij leuk vindt en is pijn vermijdend. Een intervaltraining doet vaak letterlijk pijn en is dus voor sommige een noodzakelijk kwaad. Maar het is dan goed om te weten dat interval trainingen net zo nodig zijn als lange duurlopen op een lagere intensiteit/hartslag om je prestatievermogen te verbeteren.

Welke afstand

De afstand van je interval hangt af van een aantal zaken. Denk hierbij met name aan je doel. Ga je een 1500 meter lopen, een 5 kilometer een 10 of een halve? Elk doel heeft zo zijn eigen interval afstand, waarbij het goed is om te weten dat je vroeg in je trainingsperiode vaak start met wat kortere afstanden op een bepaalde snelheid (vaak net iets sneller dan je doel tempo op je doel afstand) vervolgens ga je de afstand in de komende trainings weken uitbouwen maar blijft de snelheid gelijk. De lengte van je interval wordt dus steeds ietsje langer. Dit in combinatie met het verlengen van de totale afstand van ongeveer 10% per week. Hier kan je uiteraard mee variëren en zelf op zoek gaan naar wat voor jou werkt. Spelen met afstanden, snelheid en intensiteit in de verschillende trainingsperiodes op zoek naar het beste trainingseffect en het beste resultaat op jouw doel
Je kunt altijd contact opnemen met The Athlete Club als je hier nog vragen over hebt. Wij helpen je graag om jouw doelen te behalen. Altijd op zoek naar mooie belevingen door jouw prestaties te verbeteren. Laten we samen herinneringen maken.
Ga terug