Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een half jaar oud
Blog
Lenigheid door stretchen
CLUKS, trainers en fanatieke hardlopers kennen het zeker. Coördinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht en Snelheid zijn de zaken die je moet trainen om je algehele prestatievermogen te verbeteren.
Bij hardlopers ligt vaak de nadruk op uithoudingsvermogen (steeds een groter rondje) of snelheid (hetzelfde rondje steeds ietsje sneller).
Uiteraard zal hier resultaat te zien zijn als je hier net mee start. Je kunt steeds wat verder hardlopen of je loopt je rondje steeds iets sneller je merkt dat er wat gebeurt en dat je prestaties verbeteren.
Toch vergeet je dan een aantal zaken die ervoor zorgen dat jouw algehele prestatievermogen zal verbeteren.

Dit keer staan we even stil bij stretchen.

Stretchen of dynamisch rekken kent veel voordelen als je dit met regelmaat doet. Je kunt je voorstellen dat als je 1 keer per week komt trainen en je dan even een kort blokje stretcht er niet direct grote veranderingen zullen plaatsvinden. Daarom zal je dit ook niet in al onze trainingen terugvinden.
Maar wij zijn wel van mening dat stretchen of dynamische rekoefeningen bijdragen aan het vergroten van jouw beweeglijkheid (de L van Lenigheid in CLUKS) Hieronder delen wij een aantal voordelen van het vergroten van jouw beweeglijkheid.

Verklein de risico’s op een blessure

Door ervoor te zorgen dat je spier goed op lengte is en daardoor wat meer veerkracht krijgt kan jij de schokbelasting wat beter opvangen. Google of Youtube staan vol met allerlei rek- en strekoefeningen. Kies er een aantal uit en voeg deze toe aan een bestaand patroon. Doe de oefening bijvoorbeeld tijdens of na het tandenpoetsen. Uiteraard kan je dit ook doen na een goede warming-up voor je training. Hierdoor zal de training net iets fijner aan kunnen voelen.

Verwijder pijnklachten

Training zorgt voor lichte schade aan het spierweefsel. Door na een training voorzichtig wat rekoefeningen te doen voel je dat de pijn en stress op de spieren wat wordt verlicht. Belangrijk hierbij is dat je niet in een keer heel veel rek op je spieren brengt.

Lichaamshouding

Door rek- en strekoefeningen toe te voegen aan je wekelijkse patronen vergroot je jouw beweeglijkheid en ben je beter in staat om je looptechniek te verbeteren. Te lenig is overigens ook geen aanrader omdat je wel een bepaalde spierspanning nodig hebt om reactief te kunnen hardlopen. Door je lichaam te voelen tijdens het bewegen, rekken en trainen leer jij jouw lichaam steeds beter kennen en weet je precies wanneer iets goed voelt. Vertrouw daarbij echt op jezelf.

Bloedcirculatie

Training zorgt ervoor dat je spieren ietsje korter worden en dat zou er ook toe kunnen leiden dat de bloedcirculatie iets verminderd. Stretchen helpt en geeft de bloedvaten weer wat meer “ruimte” waardoor de bloedcirculatie verbeterd.

Spanning en ontspanning

Hardlopen is een spel tussen spanning en ontspanning. Dit zie je al terug tijdens de looptechniek. Waar je voet bijvoorbeeld in de zweeffase ontspant is het nodig om hier tijdens de landing weer voldoende spanning op te hebben. Kort grondcontact verbetert je loopefficiëntie.
Zorg altijd voor de juiste balans. Luister naar je lichaam door bijvoorbeeld een geleide meditatie. Je voelt direct waar je meer spanning ervaart. Zoek daarbij bijvoorbeeld een paar rek oefeningen om de spanning wat weg te halen of doe ademhalingsoefeningen. Maar een handje laten helpen door een goede sport- of ontspanningsmassage is ook altijd goed.
Het Running News maken wij aan de hand van allerlei artikelen op het internet, boeken, vakbladen (Sportgericht, Proloop), inzichten trainers, veel nadenken ;) en ons boerenverstand van hardlopen. Dit zorgt voor het dagelijks vergroten van onze kennis en vaardigheden waar jij als Athlete van The Athlete Club van profiteert.
Onze trainers zijn leergierig en niet vies van voortschrijdend inzicht. Dus mocht je vragen hebben of mocht je jouw kennis over hardlopen met ons willen delen. Je bent van harte welkom.
Check hieronder de link om ons snel te kunnen bereiken!
Lijst met verwijzingen
Ga terug