Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Marathon voeten
Elk jaar organiseren wij minimaal 1 marathon traject, genaamd Project Marathon. Veel hardlopers trainden tot die tijd tot bijvoorbeeld maximaal 12 kilometer met af en toe een keer een uitschieter naar een 21 voor een wedstrijd.
Pijnlijke voeten, blauwe nagels en vervelende blaren, die waren ze tijdens het hardlopen nog niet tegengekomen.
Maar na een week of 8 trainen krijgen veel hardlopers hier toch mee te maken. Kan je dat als hardloper helemaal voorkomen of moeten je voeten wennen aan al die extra belasting en moet je misschien wel even door deze vervelende fase heen.
Veel blaren komen voor op het uiteinden van de tenen, uiteindelijk vaak in combinatie met een blauwe nagel. Ook achter op je hiel of op de bal van je voet. Dit zijn met name de delen die door schuren van de schoen veel te voorduren krijgen. Blaarvorming is dan ook niet heel gek. Gelukkig verdwijnen deze blaren ook vaak automatisch en zal de blauwe nagel pijnlijk zijn als je er op drukt maar heb je er tijdens het lopen gek genoeg niet heel veel last van.
Maar het niet goed verzorgen van je blaren kan best wel vervelende gevolgen hebben zoals een ontsteking of zelfs bloedvergiftiging. Daarom is het altijd belangrijk om tijdens Project Marathon altijd goed voor je zelf en je voeten te zorgen.
De oorzaak van blaren of blauwe tenen kan komen door slecht passende schoenen of een toename van je trainingsomvang. Het is van belang dat je schuren of schuiven in je schoen probeert te voorkomen. Zorg er dan ook voor dat je de veters van je schoen goed strikt. Aan de voorzijde wat losser en dichter naar je enkel ietsje strakker zodat de schoen je enkel goed omvat. Maar ook het dragen van de juiste sportsokken kan helpen bij het voorkomen van voetklachten. Sportsokken zijn zo gemaakt dat ze geen naden bevatten en geven je voet de juiste druk. Daarbij zijn deze sokken gemaakt van ademend materiaal wat ervoor zorgt dat je voeten niet te nat worden door zweet.
Mocht je al wel een blaar hebben opgelopen dan is het verstandig om gebruik te maken van een blarenpleister. Wij vinden het ook fijn om soms een klein laagje vaseline tussen je tenen te smeren. Maar ook dit kan soms voor juist meer schuring zorgen. Oftewel experimenteer hier zelf ook mee.
Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring.
Door je voeten vaak bloed te stellen aan belasting zal je merken dat je voeten steeds beter in staat zijn om de belasting goed aan te kunnen en je de kans op blaren of pijnlijke blauwe tenen zal verminderen.
Denk maar eens aan de handen van een bouwvakker of een kantoortijger. Als een kantoortijger een dagje gaat klussen heeft hij vaak een blaar op zijn hand.
Oftewel krijg de voeten van een bouwvakker. Staat ook mooi op het strand ;)
Ga terug