Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
NEUSADEMHALING
Net zoals de meeste van jullie haal ik veel informatie over hardlopen uit boeken, internet of een collega trainer. De zoekvraag komt vaak voort uit een gestelde vraag waar ik het antwoord niet op weet. Blijf mij dus lekker veel vragen stellen zo wordt ik steeds wijzer (smiley)
Veel vragen worden er gesteld over ademhaling. Hoe moet ik nu ademen tijdens het hardlopen en waarom moet ik dat zo doen.
Vaak ontstaat deze vraag als de trainingsintensiteit dusdanig hoog is dat atleten het gevoel krijgen naar adem te moeten snakken.
Je lichaam schreeuw letterlijk om zuurstof.
Zelf lukt het mij niet om dan alleen maar door mijn neus te ademen en moet ik ook mijn mond openen om het gevoel te krijgen dat ik voldoende zuurstof binnen krijg.
De oefening om bij het inademen een bolle buik en bij het uitademen een holle buik te krijgen is al een goede om je ademhalingstechniek te verbeteren.
Maar vanmorgen kwam ik onderstaan stukje tegen. Geschreven door Martijn Mensink van Mindfullrun.
Een stukje waardoor ik toch getriggerd word om meer met mijn neusademhaling aan de gang te gaan omdat als alles wat Martijn schrijft klopt, en daar ga ik helemaal vanuit, wij hier ook flink veel voordeel uit kunnen halen.
Veel plezier met lezen. Alle credits overigens voor Martijn Mensink van Mindfullrun.
10 voordelen van neusademhaling tijdens het sporten
Neusademhaling is het beste wat je kan doen alleen veel te weinig mensen letten er op. Wist je dat mondademhaling is aangeleerd en je dat van nature eigenlijk helemaal niet hoeft te doen behalve wanneer je in (adems)nood bent.
Het belang van regelmatige lichaamsbeweging opgenomen met een gezonde voeding en levensstijl kan niet genoeg worden benadrukt in de zoektocht naar een goede gezondheid en levensduur.
10 Voordelen:
  1. Neusademhaling drijft zuurstof efficiënter in de onderste lobben van je longen. Indien je alleen maar door de mond ademt gaat de lucht alleen naar de bovenste delen van je longen. Met neusademhaling worden alle vijf de lobben beter beademt. De onderste lobben van je longen hebben meer kalmerende zenuw receptoren die tijdens een neusademhaling worden geactiveerd.
  2. De onderste lobben van je longen bevatten meer bloed, We moeten dus diep ademhalen tijdens het sporten om deze bloedsomloop te stimuleren.
  3. Neusademhaling bevordert long massage en we gaan door deze ademhaling veel dieper en intenser ademen.
  4. Het vrijmaken van het middenrif is ook bevorderlijk. Het middenrif moet contracteren en weer ontspannen om gezond te blijven. Neusademhaling helpt ook bij mensen die veel last hebben van brandend maagzuur.
  5. Neusademhaling activeert ook de ribbenkast waardoor er geen vocht achter de longenkan ontstaan. Daarbij is het van cruciaal belang voor flexibiliteit en elasticiteit van de wervelkolom, hoofd en nek.
  6. Neusademhaling zorgt ervoor dat stress vermindert.
  7. Neusademhaling verlaagt stikstofoxide in je lijf, Het verhoogt de bloedstroom zodat organen en weefsels beter doorbloed worden.
  8. Verlaagt de hartslag in vergelijking met een mondademhaling.
  9. Verhoogt de hersenactiviteit en laat meer hersengolven door.
  10. Neusademhaling kan je aan wennen en het is beter voor je algehele gezondheid. Indien je er eenmaal aan gewend raakt is het ook makkelijker.
De sleutel voor meer energie:
De sleutel tot het voorkomen van vermoeidheid is vollediger ademen. Als je (letterlijk!) dieper ademt krijgen je longen meer zuurstof om die naar je spieren te voeren.
Belangrijk om te weten:
Een goede ademhaling en een goede lichamelijke conditie staan los van elkaar maar vullen tegelijkertijd wel elkaar aan. Terwijl een goede lichamelijke conditie zich niet altijd vertaald in een goede ademhaling.
Doe je voordeel ermee,
Bedankt voor dit mooie stuk Martijn!
Ga terug