Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Mark Huizenga
Artikel ouder dan een maand
Blog
Nog 9 weken!
En we zijn alweer 5 weken verder sinds de officiële start van mijn opleiding tot hardlooptrainer. Erg leuk om deel te nemen aan deze opleiding, en natuurlijk ook erg leerzaam. We zijn in totaal met z’n twaalven. Op een erg interactieve wijze zijn we bezig met zowel de praktijk als de theorie. Iedere training bestaat uit vijf trainingsonderdelen (inlopen, oefeningen, techniek, hoofdprogramma, cooling down), waarbij een cursist als trainer fungeert bij een trainingsonderdeel.
Het onderdeel moet je voorafgaande aan de training voorbereiden via een format, opsturen ter controle en de feedback verwerken. Ik geef als trainer iedere twee weken een trainingsonderdeel les aan de groep. Na de bijeenkomst en na het verzenden van een reflectieverslag worden punten toegekend aan je gegeven training. Je moet namelijk een aantal ‘verplichte’ kenmerken laten zien/scoren.
In de afgelopen weken heb ik twee trainingsonderdelen mogen geven in het Amsterdamse Bos. Ik mocht tijdens de tweede bijeenkomst de spits afbijten met het organiseren van het inlopen. In 10 minuten moet je er voor zorgen dat lopers warm worden, dat het inlopen interactief is, en dat de inhoud attractief en leuk is.
Dat is me aardig gelukt!
Al moet ik zeggen dat een nieuwe omgeving, voor mij was het Amsterdamse Bos nieuw, een uitdaging is om de lopers in de juiste richting te laten lopen.
Tijdens een latere bijeenkomst heb ik het onderdeel techniek georganiseerd. Het thema dat ik gekozen had voor dit onderdeel was kort grondcontact in combinatie met het strekken van het lichaam. Diverse oefeningen(waaronder kaatsen, korte benen loop, tenenkaats) heb ik gegeven aan de groep en diverse lopers kon ik van advies voorzien.
Super!
Twee maal zijn we ook op de atletiekbaan geweest. Wat loopt dat weer lekker op een baan! Zeker een aanrader. Wat kun je jezelf afbeulen tijdens tempolopen. Maar wat is het moeilijk om lopers te corrigeren, als trainer, die voorbij flitsen. Wat zeg je dan? Waar is je positie? Zit de loper wel op aanwijzingen te wachten tijdens het lopen? Of liever na de tempolopen? Allemaal vragen waar ik nu een antwoord op kan geven.
Trouwens, deze baan ligt onder de rook van het Olympisch stadion. De plaats (en busplaats ) waar we met de club, tijdens de Marathon van Amsterdam, al twee maal hele bijzondere ervaringen met elkaar hebben gedeeld. Want dat is toch waar we het allemaal voor doen; met elkaar lopen, met elkaar (technisch) beter lopen, met elkaar doelen nastreven.
En voor mij straks als loper én trainer.
Gaaf!!!!
Ga terug