Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Heidi de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Ontbijt jij wel of niet?
Ontbijt is best wel een persoonlijk dingetje heb ik gemerkt. Ben jij het type dat al rennend met een telefoon in je handen een boterham uit de kast pakt en er zomaar wat op smeert, of in de auto je vloeibare ontbijt nuttigt? Of sla je het over en is je eerste echte maaltijd je lunch?
Of neem je elke ochtend ruim de tijd voor jouw uitgebalanceerde ontbijt?
Iedereen doet het op zijn eigen manier..prima uiteraard!
Ook “het ontbijt” zit boordevol, gewoontes, patronen, bewustwording enz. Maar wat is nu eigenlijk goed? Een groot en uitgebreid ontbijt direct uit bed, of pas veel later op de dag?
Het later op de dag eten in een korter tijdsbestek (12.00 uur-17.00uur) wordt ook wel intermittent fasting genoemd. Er lijken positieve effecten aan te zitten, maar op de langere termijn is daar nog geen stuitend bewijs voor. Althans dat heb ik niet kunnen vinden;-) …Dat wil ik misschien ook niet want ik ben een echte liefhebber van het ontbijt!

Ik kan mij voorstellen dat elke hardloper wel eens denkt, kan ik beter vóór mijn ochtend duurloop eten of erna?

Een echt concreet advies kan ik hier niet voor geven omdat het ook ligt aan hoelang je van te voren ontbijt en vooral ook wat je dan eet. En wat je uiteindelijke doel is.
Maar er zijn een aantal dingen waardoor je wellicht voor jezelf een bewuste keuze kunt maken.
Wanneer je een lange duurloop gaat doen zonder ontbijt, het zogenoemde “nuchter-trainen”, maak je de koolhydraatreserves in je lichaam op en train je je lichaam in het verbranden van vet. Tot nu toe klinkt dat positief…
Maar op jouw prestaties heeft dit vermoedelijk geen positief effect, omdat je door je koolhydraatvoorziening uit te putten je een aanslag pleegt op je spieren. Wat nadelig effect kan hebben op je fitheid en ook sneller blessures op kan lopen.
Dus niet ontbijten voor een duurloop? Het kan voor jou werken, maar wellicht goed om toch een klein bakje havermout (of ander voedzaam ontbijt) te nuttigen voordat je rennend de deur uit gaat.

De wekker gaat….

Wanneer je na een heerlijke nacht slapen je bedje uit stapt, is je lichaam bij een gezond eetpatroon, goed bezig geweest met het herstellen van je lichaam. In de nacht worden brandstoffen in je lichaam gebruikt om te herstellen, daardoor zijn je energievoorraden in de ochtend zeer beperkt aanwezig.
Daarom ben ik van mening dat een lekker en voedzaam ontbijt belangrijk is. Een voedzaam ontbijt bestaat dan uit langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

Voordelen van een goed ontbijt

Je lichaam wordt aangevuld met brandstof, geeft energie
Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je minder trek krijgt in tussendoortjes
Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je bewuster keuzes kan maken op de rest van de dag
Ontbijt kan een goed moment zijn om de dag in alle rust te starten.
Ga er dan ook goed voor zitten en wees bewust van wat je eet.

Belangrijke simpele tips om fijn te kunnen ontbijten

Bedenk de avond ervoor wat je ontbijt gaat zijn. (Zorg dat je in de ochtend niet teveel werk hieraan hebt.)
Zet je wekker een kwartiertje eerder als je normaal gesproken weinig tijd hebt
En vooral….. maak iets waar jij je bed voor uitkomt!!
Ga terug