Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Onzekerheid en stress, wat doet het met hardlopers?
De tijd waarin wij nu leven zorgt bij veel mensen voor onzekerheid en stress. We kunnen allerlei redenen bedenken waarom je dit nu (nog) meer ervaart dan wanneer we “normaal” ons leven kunnen leiden.
Gewoon naar de supermarkt, een restaurant, een festival in de zomer, een hardloopevenement, etc. Het kan momenteel allemaal niet. Tenminste dat is het advies en daar houden wij ons nu aan vast. We hebben te maken met iets wat wij niet kennen en dat zorgt voor angst en misschien wel extra stress.

Maar wat is stress eigenlijk?

Stress is een reactie van ons lichaam op iets wat je lichaam niet herkent of juist herkend als gevaar. Onze reactie moet dan snel zijn en we reageren door weg te rennen, te bevriezen of we gaan vechten.
Is het daarom ook niet zo dat hardlopen zo goed voor ons is. Als we spanning en stress ervaren voelen we ons na een rondje hardlopen vaak als herboren. Heeft de natuur het dan ook niet zo bedoeld? Weg bewegen van angst of juist het gevecht aan gaan. In ieder geval in beweging komen als er dreiging is.
Stress zorgt voor de aanmaak van adrenaline en cortisol. Het direct verhogen van je hartslag en het versnellen van je ademhaling komt door het hormoon adrenaline. Direct daarop zorgt het hormoon cortisol ervoor dat glycogeen vrijkomt in ons bloed om onze spieren te voorzien van energie om weg te kunnen rennen of het gevecht aan te gaan.
Hierdoor kunnen we snel reageren. Deze staat geeft een onrustig gevoel maar door in beweging te komen zorgen we ervoor dat het hormoon endorfine vrijkomt. Endorfine zorgt ervoor dat de aanmaak van adrenaline stopt, je voelt dat je rustiger begint te worden en komt na een rondje hardlopen als herboren terug.
Dit is een van de redenen dat hardlopen zo goed is om in te zetten bij Burn-out klachten. Doormiddel van runningtherapie bijvoorbeeld. Let er bij het hardlopen wel goed op dat je dit heel rustig doet. Hardlopen op een te hoge intensiteit zorgt namelijk opnieuw voor veel stress in het lichaam. Rustig aan hardlopen als je veel stress ervaart is dan ook ons advies!
Klinkt natuurlijk als een fantastisch systeem en dat is het ook zolang het goed blijft werken. Maar als je lichaam continue in een staat van stress is door een situatie waarbij we de afloop nog niet weten, zoals nu bij corona. Kan de stress chronisch worden. Het bovenstaande systeem werkt dan niet meer zo goed.
De gedachten is dat stress ontstaat in onze hersenen door iets wat je waarneemt met je zintuigen.
De wetenschap laat ons nu zien dat ons brein kan worden onderverdeelt in 3 delen. Het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en ons rationele brein. Deze delen van onze hersenen onderscheiden zich door hun functie.
Het reptielen brein is het oudste deel van onze hersenen het reageert op instinkt, automatismen en routines. Gericht op overleven regelt het de basisfuncties zoals ademhalen, eten, drinken, slapen, hartslag etc.
Het zoogdierenbrein reageert op de prikkels die wij krijgen van ons reptielen brein en gaat over tot acties en gedrag. De prikkel vanuit het reptielen brein “eten” zorg er bijvoorbeeld voor dat jij zonder erbij na te denken voeding pakt met veel energie. Daarom moet je ook nooit troep in huis halen. Want zonder dat je erbij nadenkt is die zak chips al leeg voordat je het door hebt.
En dan volgt het rationele brein. Je gaat nadenken!
Je wordt je bewust van wat er gebeurd is en begint informatie te verwerken.
Wetenschap laat tot nu toe zien dat de mens het grootste gedeelte van onze keuzes laten bepalen door wat ons reptielenbrein en zoogdierenbrein ons ingeeft. Onbewust maken wij de meeste keuzes op allerlei gebieden. Daarom is het ook zo belangrijk om gezonde routines en patronen (reptielenbrein) in te bouwen. Dus ook al denk jij nu dat jij goed hebt nagedacht over al je keuzes…. De wetenschap laat echt iets anders zien.

Terug naar stress

Ons zoogdierenbrein kan bij elke vorm van verandering (bijvoorbeeld nu bij corona) angst oproepen zodat jij stress kan ervaren. Ook kunnen de gedachten van je rationele brein zorgen voor stress. Je maakt je zorgen over iets wat je niet kent of waar je controle over hebt. Je kunt op die manier in een staat belanden waardoor er continue gevaar lijkt te dreigen en je dus continue klaar bent om te vluchten of te vechten.
Hierdoor is je cortisol gehalte in je bloed continue hoger dan in een ruststand. Resultaat, hoge bloeddruk, hogere hartslag en een snellere ademhaling. Dit kost energie en kan allerlei klachten en gezondheidsproblemen in de hand werken.

Samengevat

Je hebt stress nodig om direct te kunnen reageren en om in een staat te komen waarin je kunt vluchten of vechten. Maar in deze staat wil je niet te lang blijven omdat dit tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden op de lange termijn.
Rustig hardlopen kan helpen om jou weer in een staat van rust te krijgen door de aanmaak van endorfine. Je hartslag daalt en je bloeddruk zakt. Geef jezelf hier wel de tijd voor. Het zal even duren voordat je rust ervaart. Ga niet sneller lopen maar blijf lekker rustig dribbelen of wandel zelfs even tussendoor. Je weet nu waarom je beweegt.
Bij het maken van onze blogberichten maken wij gebruik van informatie van verschillende hardloop gerelateerde websites of boeken. Zo hopen wij onze leden te voorzien van relevante informatie m.b.t. hardlopen.
Ga terug