Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Sitting disease
Is zitten nu ook al een ziekte? Tegenwoordig is er zoveel wat ik zou moeten veranderen dat ik er helemaal gek van wordt.
En dat is natuurlijk ook goed te begrijpen. In een tijd waar er zoveel keuzes zijn om het ons makkelijker te maken moet je continue weerstand bieden tegen alle verleidingen die er om ons heen zijn.
Van voeding tot minder bewegen. Het is allemaal best lastig om weerbaar te blijven en de meest gezonde keuzes te blijven maken.
Zeker als je weet dat wij (de mens) pijn vermijdend zijn en dus sneller zullen kiezen voor datgene wat het minste pijn doet.
Daarbij kiezen wij ook voor datgene wat ons het minste energie kost. Dit gaat veelal automatisch en onbewust. Dit zit in ons systeem vanwege de schaarste die er honderden tot duizenden jaren geleden was. De mens moest wel zo leven om te kunnen overleven.
Maar in deze tijd hebben we niets meer aan dit oerinstinct. Sterker het maakt ons alleen maar ziek en zwak.
Denk maar eens aan de roltrap in het winkelcentrum i.p.v. de trap, of toch maar even met de auto ipv op de fiets of zelfs lopend, of die snelle hap i.p.v. die gezonde salade, die robot die ons gras maait of zelfs ons huis stofzuigt. Die radiator die je vanaf de bank met je telefoon aan kan zetten etc etc.
Op de korte termijn is dat natuurlijk erg fijn.
Maar uiteindelijk zorgt dat op de lange termijn voor pijn.

Zo ook zitten.

Want wij zijn hardlopers en willen dit elke week wel een paar keer kunnen doen. Hiervoor moet je sterk zijn en zorgen dat je lichaam belastbaar is om de belasting van het hardlopen aan te kunnen. Hardlopen is dus iets wat extra is op alles wat je al doet om je lichaam sterk te houden.
Zitten is daarbij een boosdoener.
Zitten of eigenlijk teveel zitten zorgt er namelijk voor dat onze rompspieren verslappen. Rompspieren die juist sterk moeten zijn om te kunnen hardlopen.
Als wij teveel zitten activeren wij onze rompspieren dus minimaal en wat je niet gebruikt verlies je.
Daarnaast zullen o.a. de buik, bil en heupspieren verzwakken waardoor de stabiliteit van je lichaam verminderd en de kans op een blessure veel groter zal zijn en je nog inactiever zal worden.
Wees je ervan bewust dat 3 of meer keer per week sporten iets extra’s is wat je kan doen om je fitheid te vergroten. Maar om te kunnen sporten is het belangrijk om ook gedurende de dag de juiste keuzes te maken om je lichaam sterk te houden Ga wandelen of fietsen i.p.v. met de auto, pak de trap i.p.v. de roltrap, parkeer je auto op 10 minuten lopen van je werk. Ga eerst 20 minuten stevig wandelen voordat je gaat lunchen met je collega’s.
Verander je patronen door je bewust te zijn dat het op de korte termijn best fijn voelt maar op de lange termijn zorgt voor pijn.

Wat kan ik hieraan doen.

Elke dag een klein beetje is altijd meer dan af en toe heel veel. Verander kleine dingen en koppel dat aan iets wat je al doet.
Ga bijvoorbeeld op 1 been staan bij het tandenpoetsen, pak altijd de trap op je werk ipv de lift om bij je bureau te komen. Zet een wekker op je telefoon om de 50 minuten en wandel/beweeg even 5 minuten. Zal je ook nog eens zien dat je veel productiever zal zijn.
Creëer mogelijkheden om meer te bewegen. Zorg dat je er niet omheen kunt of dat je onbewust weer zal kiezen voor korte termijn fijn. Zoek bewust beweging op en weet waarvoor je dat doet.
Want elke dag even kiezen voor kort pijn is op de lange termijn elke dag fijn!
Ga terug