Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Slapend sneller worden
Hardlopers hebben meer uren slaap nodig om goed te kunnen herstellen. Je merkt het vaak zelf al als je een slechte nacht hebt gemaakt. Het hardlopen gaat niet zo goed. Vaak vraag je het jezelf nog af tijdens het lopen hoe dat komt. Maar als je er even over nadenkt dan weet je het vaak direct. Je hebt een slechte nacht gemaakt.
Voldoende slaap maakt elke hardloper sterker en zorgt voor sneller herstel.
Door slaaptekort beïnvloed je jouw hormoonhuishouding, de aanmaak van insuline (een hormoon) wordt verstoort waardoor er grotere schommelingen in je bloedsuiker plaats zal vinden. Dit vergroot het risico op diabetes.
Nachtdiensten of te laat gaan slapen en daardoor te kort slaap is dus niet direct aan te raden.
Tevens ben je sneller geneigd om te gaan snoepen als je vermoeid bent. Dit zorgt vaak voor een toename in gewicht wat weer direct een effect heeft op je hardloopprestaties.
In een tijd waarin we angstig zijn voor het oplopen van een virus is het verstandig om ook goed te zorgen voor je immuunsysteem. Te kort slaap heeft hier een direct effect op. Je immuunsysteem verzwakt door te kort slaap. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat je bij minder dan 6 uur slaap 4 x zoveel kans hebt op het ontwikkelen van een verkoudheid! Dit ten opzichte van proefpersonen die een nachtrust hadden van 7 of meer uren in de nacht.
Slapen is herstellen en we weten dat top lopers rond de 10 uur per 24 uur slapen. Nu zijn wij geen toplopers toch vragen we vaak nog meer van ons lichaam. Een toploper kan trainen, eten en slapen en dat herhalen. Bij ons zit daar ook nog vaak werk en een gezin tussen. Oftewel minder eenvoudig om te kiezen voor rust en herstel terwijl dat wel nodig is.
Het is dan ook belangrijk dat wij altijd zorgen voor de juiste balans. Anders betaal je uiteindelijk de rekening.
Nu weet je dat je op een trainingsdag eerder naar bed moet om ervoor te zorgen dat je voldoende uitrust. Ga hier verantwoordelijk mee om. Geen tv, maar een kop gember thee en een goed boek, op tijd het lampje uit en slapen maar.
Zo sta jij straks super fit aan elke start van alle hardloopwedstrijden die weer komen gaan.
Ga terug