Michel de Vries
                                        
                                            Blog
                                        
                                    
                                            Stink jij na het hardlopen wel eens naar ammoniak?
                                        
                                        
                                                Soms komen hardlopers met de vraag waarom je na het hardlopen naar ammoniak stinkt. Dat leggen wij graag aan je uit zodat je dit
                                                kunt voorkomen. Fijn voor jou en fijn voor de lopers om je heen ;) !
                                            
                                            Een eenvoudige uitleg die wat inzicht geeft.
                                                Tijdens inspanning produceren spieren een beetje ammoniak. Dit is een verbinding van stikstof en waterstof en komt vrij als
                                                bijproduct van eiwit vertering.
                                            
                                            
                                                Wanneer jouw lichaam tijdens inspanning onvoldoende kan beschikken over koolhydraten zal er gezocht moeten worden naar een andere
                                                manier om aan energie te komen. Dan zullen er naast vetten nog meer eiwitten worden verbrand waardoor de ammoniakproductie verder
                                                zal toenemen.
                                            
                                            
                                                Eiwitten zijn veelal te vinden in jouw spieren. Soms zal er wel eens gesproken worden het opeten van je eigen spieren. Kort door de
                                                bocht breek je jouw spieren af om energie te kunnen leveren om jezelf te kunnen blijven inspannen.
                                            
                                            
                                                Het gebruik van eiwitten als energieleverancier kan je voorkomen door voldoende koolhydraten te consumeren (ongeveer 8 gram
                                                koolhydraten per kg lichaamsgewicht) waardoor je koolhydraatvoorraden optimaal zijn en het voor je lichaam niet nodig is om veel
                                                eiwitten te gebruiken tijdens een training.
                                            
                                            
                                                Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een koolhydraatarm dieet in combinatie met langere duurlopen.
                                            
                                            
                                                Het kan ook voorkomen dat de ammoniakgeur een medisch oorzaak heeft. Bijvoorbeeld als je lever niet goed functioneert. Als je weet
                                                dat je voldoende koolhydraten eet maar toch last hebt van die nare ammoniakgeur na een training raadpleeg dan altijd een arts.