Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een jaar oud
Blog
Waarom hardlopen?
Fit zijn is belangrijk om weerbaar te blijven. Nu meer dan ooit worden we direct geconfronteerd met onze eigen weerbaarheid. Hardlopen past heel goed bij iedereen die waarde hecht aan zijn eigen fitheid en weerbaarheid.
Natuurlijk heb je niet overal invloed of controle op, maar hardlopen helpt jou wel om controle te krijgen over jouw fitheid/conditie, je weerstand wordt groter.
Hardlopen zorgt er dus voor dat je weerstand beter wordt! Je uithoudingvermogen verbetert, je bloeddruk verlaagt en het slechte cholesterol vermindert, je krijgt meer energie, je gaat beter slapen, je piekert minder en vermindert stress, je voelt je beter, sterker en fitter.
En zo zijn er nog veel meer wetenschappelijk bewezen lichamelijke voordelen van hardlopen. Voordelen die jouw weerstand verhogen.
Hardlopen is ook erg praktisch omdat je zo de deur uit kunt stappen en kunt beginnen. Het neemt niet zoveel tijd en je hoeft nergens naartoe. Dit zijn voordelen die drempelverlagend zijn.
Wat belangrijk is om te weten is dat hardlopen een sport is waarbij je jouw lichaam ook belast. Een belasting die je lichaam prima aan zou moeten kunnen maar wel een die je rustig moet opbouwen. Elke dag een klein stapje is daarbij altijd meer dan af en toe heel veel.
Want bij elke stap die je maakt komt er 3 tot 4 keer je lichaamsgewicht op je spieren, pezen en gewrichten.
Even rekenen: je weegt bv 80 kg, dus vangt ongeveer 240 kg per stap op. Je maakt elke minuut tussen de 160 en 180 passen : 2 is +/- 85 passen per been. 85 x 240 = 20400 kg per minuut per been aan belasting.
Dat zou je lichaam prima moeten aankunnen maar je kunt je voorstellen, als je al jaren niet meer hebt gesport, dat dit wel heel erg rustig opgebouwd moet worden voor iedereen die al even niet meer heeft hardlopen.
Vaak zien we dat beginnende hardlopers starten met een veel te grote belasting. Bijvoorbeeld door direct een paar kilometer te gaan hardlopen. Ze zijn bijvoorbeeld direct 20 minuten aan het hardlopen. Vermenigvuldig die 20400 kg dan even met 20 = 408000 kg in 20 minuten per been. Ik hoop dat je hiermee begrijpt dat een rustige opbouw van de belasting nodig is.
Ook, of misschien wel juist voor fietsers die al een goede conditie hebben maar niet gewend zijn aan de schokbelasting van het hardlopen.
Het mag duidelijk zijn dat hardlopen een fantastische sport is die heel erg veel voor je kan betekenen en waar heel veel gezondheidsvoordelen aanzitten om jouw gezondheid en weerbaarheid te verbeteren. Maar doe dat alsjeblieft in kleine stapjes!
Geef jezelf de tijd en zie het als iets waar je de rest van je leven van kunt genieten. Door nu te kiezen voor een rustige opbouw en elke dag een klein stapje te maken. Moet je dan eens kijken waar je over en paar jaar staat.
Hoe je gezondheid en weerstand is verbeterd.

Even ter illustratie…

Veel schema’s kennen een prima opbouw binnen jouw belastbaarheid maar je kunt ook zelf prima een schema maken. Stel dat je een jaar lang om de dag 100 mtr. meer zou gaan dribbelen waarbij je start met 100 mtr. dribbelen.
365:2 = 182 dagen. 182 x 100 mtr. = 18200 mtr. oftewel ruim 18 kilometer!! Waar je in het begin denkt van is dit het nu zal je zien dat elke dag dat kleine stapje veel meer is dan af en toe heel veel. Elke dag een klein stapje zorgt ervoor dat je bergen kunt verzetten. We overschatten wat we in een dag kunnen bereiken maar we onderschatten wat we in een jaar kunnen bereiken door elke dag dat kleine stapje te maken.
Voorkom blessures waardoor je gedemotiveerd raakt door een goede trainingsopbouw.

Een aantal tips:

 • Probeer aan te voelen hoe je lijf reageert en neem een dag extra rust als dat nodig lijkt.
 • Start je training altijd met een goede Warming-Up en eindig met een Cooling-Down.
 • Doe beweeglijkheidsoefeningen en sluit af met wat rekoefeningen die bij jou passen.
 • Leer je lichaam kennen en weet wat jouw zwakke kanten zijn zodat je ze sterker kunt maken.
 • Werk aan een goede looptechniek.
 • Kies voor een hardloopschoen die zorgt voor stevigheid en stabiliteit en laat je adviseren in een running speciaalzaak.
 • Eet en drink goed (kies voor gezonde voeding die je lichaam helpt herstellen).
 • Wissel af in ondergrond (asfalt, bos, strand, gras).
 • Herstel en rust voldoende tussen 2 trainingen.
 • Kies voor een rustige trainingsopbouw je hebt gezien wat je in een jaar kunt bereiken als je om de dag 100 meter verder loopt.
 • Creëer een doel en zorg dat je weet waarvoor je het doet.
 • Geniet van elke training! Ook al heb je geen zin om te gaan, weet dat je jezelf na elke training goed voelt dat je het weer gedaan hebt. Blijf dat voor ogen houden!
De aankomende blogs nemen wij jullie mee in alle facetten van het hardlopen. Van Warming-Up, techniek, kracht, beweeglijkheid, rust enz. enz. tot de Cooling-Down.
Ga terug