Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
10 favoriete hardlooptips
Inmiddels hebben wij een aantal favoriete hardlooptips die wij aan onze hardlopers geven. Tips waar jij misschien ook wel wat aan hebt.
  1. Loop altijd met een doel. Zonder doel weet je niet waar je naar toe gaat. Je doel kan echt van alles zijn. Van een rondje lopen om je hoofd leeg te maken, tot het geven van de juiste trainingsprikkel om je prestatievermogen te verbeteren.
  2. Gebruik altijd een trainingsschema. Als je een of twee keer per week traint is dat super fijn om lekker in beweging te blijven. “Je hoofd leeg te lopen”. Je prestaties worden alleen niet beter. Hiervoor heb je altijd een goed plan nodig. Een trainingsschema welke start op jouw niveau. Elke training is een stapje dichter bij jouw doel.
  3. Lange termijn doel. Zorg naast je doel per training voor een doel op de lange termijn. Wil je ooit een keer een marathon lopen? Dan heb je misschien wel een plan nodig voor de aankomende jaren als je nu nog geen hardloper bent.
  4. Kijk waar je nu staat en wees eerlijk. Wat heb je nodig om te komen waar je wilt zijn. En wat is jouw vertrekpunt. Dat is anders dan die van je buurman of buurvrouw. Tegenwoordig zijn er veel “gadgets” die jou precies laten zien waar je staat. Hoeveel hartslagen zit je bijvoorbeeld onder je maximale hartslag als je 6 min. per kilometer loopt. Dat zegt iets over waar jij nu conditioneel staat. Dat is gaaf om te weten omdat je nu een startpunt hebt.
  5. Consistentie is de sleutel tot uiteindelijk succes. Elke dag een klein stapje maken (doen) om uiteindelijk jouw zelfgekozen doel te behalen. Met behulp van een goed trainingsschema met de juiste opbouw.
  6. Rust. Rust is iets wat iedereen nodig heeft om beter te worden. Als je onvoldoende rust herstel je slechter en kan je niet de gewenste trainingsprikkels geven. Je lichaam zal dan niet uitgerust zijn en steeds verder vermoeid raken. Slaap 8 uur en als je in training bent voor een marathon en veel kilometers maakt, kies dan zelfs voor nog meer slaap. Plan dit gewoon in. Kap met NETFLIX start met langer slapen.
  7. Kies voeding die wat voor je betekent. Dit is een lastige omdat we de hele dag door weerstand moeten bieden tegen alle verleidingen van ongezonde producten. Maar lastig wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Alles is trainbaar. Dus ook je daadkracht om te kiezen voor de juiste voeding. Voeding is feitelijk slechts energie waarmee wij kunnen doen wat we doen. Natuurlijk mag het ook lekker zijn. Maar je moet je energie aanvullen. Maar het liefst precies voldoende om datgene te doen wat we doen. Als je aan het trainen bent voor een marathon heb je meer energie nodig dan wanneer je niets doet. Teveel energie zal worden opgeslagen als vet. Dat zorgt uiteindelijk weer voor overgewicht. En overgewicht en hardlopen is geen fijne combi. Zak chips op zijn tijd kan best maar liever niet. Zorg voor balans.
  8. Doe krachttraining. Dit is iets wat veel hardlopers te weinig of zelfs helemaal niet doen. Probleem is dan dat je gaat hardlopen met een lichaam die deze belasting niet aankan. Gevolg is uiteindelijk een blessure. Dit is natuurlijk wat kort door de bocht. Maar de kans is groot dat als jij jezelf een langere tijd achter elkaar te zwaar belast dat je dan uiteindelijk stuk gaat.
  9. Krijg voldoende eiwitten (koolhydraten en vetten) binnen. Eiwitten zijn de bouwstenen waarmee jij jouw lichaam (o.a. spieren) kunt herstellen. Een hardloper kan prima 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen. Doe je meer krachttraining verhoog dan het aantal gram per kg lichaamsgewicht. Check je voeding eens om te kijken hoeveel eiwitten jij per dag binnenkrijgt. Is dit voldoende? Uiteraard geldt dit ook voor koolhydraten en vetten.
  10. Geniet! Dit is de belangrijkste maar toch vergissen veel hardlopers zich hier regelmatig. De gedachten dat elke training leuk moet zijn is er een die niet klopt (vaak wel overigens;) Een training mag best pijn doen. Pijn in de vorm van fysiek maar ook zeker mentaal. Geef jezelf een schop onder je kont als je geen zin hebt. “Geen zin” slaat namelijk helemaal nergens op en is maar een gedachte waar je niets aan hebt. Je lost dit snel op door gewoon te doen. Ga trainen, dat mag ook rustig als je wat moe bent. Maar ga het doen! Dat is namelijk uiteindelijk genieten! Je hebt het weer gefixt.
Als je iets wil bereiken op sportief gebied dan moet er wat gaan gebeuren. Je zal toch echt aan de bak moeten met een doel en een goed plan om dit te behalen.
Of je nu wilt afvallen, fitter wilt worden, sneller wilt hardlopen jij moet het nu doen! Jij bent aan zet.
Ga terug