Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Arminzet tijdens het hardlopen.
“Hardlopen doe je met je benen toch?” iets wat we vaak horen en dat klopt natuurlijk ook. Vergeet hierbij alleen niet dat je met hardlopen je hele lichaam gebruikt en dat techniek o.a. je loopefficiëntie kan verhogen. Met een goede armbeweging verbeter je de looptechniek en daarbij dus ook je loop efficiëntie (je hebt minder energie nodig om hard te lopen, en de belasting op je spieren, pezen, gewrichten, botten verminderd waardoor de kans op blessures kleiner zal zijn) [heading]Armbeweging.[/heading] De armbeweging kan bepalend zijn voor je pasfrequentie, paslengte maar ook hoe
  • je je voet neer zet & hoe je de spieren, pezen, botten en gewrichten in je lichaam belast.
  • De armbeweging gaat gelijk op met je pasfrequentie maar dat werkt ook andersom. Probeer tijdens de training je armen maar eens wat sneller heen en weer te bewegen (arm ritme). Je zal merken dat je pasfrequentie vervolgens ook omhoog gaat.
  • Als je je armen vanuit je elleboog meer getrekt houdt dan zal de zwaaibeweging groter worden. Door een grote zwaaibeweging van je armen maak je automatisch een grote pas en verlaag je oa je pasfrequentie.
  • Tevens is de kans dan groter dat je een haklanding maakt. De haklanding is sterk belastend voor o.a. je gewrichten en dus blessure gevoeliger. Dat wil je dus niet! Door je armen vanuit de elleboog, in een hoek van 90 graden of iets minder te houden wordt de armbeweging korter en wat feller en zal je paslengte worden verkort.
  • Er is veel onderzoek gedaan naar de pasfrequentie waarbij is gebleken dat het verhogen van de pasfrequentie kan bijdragen aan het verlagen van de belasting. Het is goed om hier eens aandacht aan te besteden. Nu kan dat ook door ipv je pasfrequentie je frequentie van je armbeweging te verhogen. Je benen volgen vanzelf ;) Gebruik eens een metronoom en voer de frequentie langzaam op tot rond de 180 armbewegingen/passen per minuut.
  • Beweeg de arm vanuit het schoudergewricht waarbij de arm ligt gebogen is tot 90 graden of minder. Het is een ontspannen beweging met een ontspannen arm. De beweging van de elleboog naar achter mag met lichte inzet zijn. Afhankelijk van het looptempo. Door je arm met wat meer snelheid naar achter te bewegen zal je direct je schaarbeweging van je looppas beïnvloeden.
  • Voorkom dat je je armen niet beweegt. Lopers denken vaak dat ze de armen bewegen maar vaak zijn het de schouders die van achter naar voren bewegen. Dit kan resulteren in overbelasting van het lichaam omdat de natuurlijke loopbeweging wordt belemmert.
  • Zorg dat je handen niet voorbij het middelpunt van je lichaam komen. Ook dit belemmert de natuurlijke loopbeweging. Je zorgt er dan namelijk voor dat je bovenlichaam behoorlijk roteert t.o.v. je benen/heup. Dit kost veel energie waarbij je je lichaam ook onnodig veel belast en er zijwaartse krachten beginnen te spellen op je spieren, gewrichten etc. De natuurlijke beweging van je lichaam bij het hardlopen moet gericht zijn op de voorwaartse beweging en niet op de zijwaartse.
  • Zorg voor een lichaamsspanning waarbij je je armen ontspant.
Ga terug