Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
De hardloopbeweging
Hoe wij ons lichaam bewegen wordt aangestuurd door ons neuromusculaire systeem. Daar ontstaan jouw beweegpatronen waardoor je van ver al te herkennen bent aan jouw manier van hardlopen.
Wil je jouw hardlooptechniek verbeteren dan is het soms zaak om nieuwe beweegpatronen aan te leren en op te slaan. Dat kan doormiddel van oefenen, oefenen en oefenen.
Daarbij is het wel goed om te weten wat aandachtspunten zouden kunnen zijn. Je kunt hiervoor een loopanalyse laten maken zodat je jouw aandachtspunten kunt bespreken en jij je hiervan bewust wordt.

Maar je kunt ook aan de slag gaan met de volgende tips.

  • Allereerst is het belangrijk om te weten dat je altijd probeert om je lichaam te strekken. Loop met je kruin omhoog alsof iemand je aan een touwtje aan je kruin omhoogtrekt. Loop trots. Je hoofd beweegt niet tot nauwelijks en je blik is gericht op een meter of 40 voor je op de grond.
  • Je schouders laat je ontspannen hangen waarbij je ze licht naar achter brengt. Je probeert deze ontspanning in je schouders tijdens het hardlopen te behouden. Dit om te voorkomen dat je je bovenlichaam vastzet door te veel spanning te creëren. Je kunt af en toe even je armen ontspannen langs je lichaam meebewegen om de armbeweging vervolgens weer ontspannen op de pakken.
  • De armen zorgen voor balans waarbij het belangrijk is dat je jouw armen beweegt vanuit een ontspannen schoudergewricht. Je armen zijn ook ontspannen en je elleboog heeft een vaste hoek van ongeveer 90 graden of ietsje minder. Je armen passeren de middenlijn van je lichaam niet. Als je met een jasje met rits loopt dan kan je dat goed in de gaten houden. Voorkom dan dat je hand je rits passeert.
  • Voorkom dat je met een holle rug gaat hardlopen. Dit kan je voorkomen door je bekken licht naar achter te kantelen en je rug wat af te vlakken. Je heupen druk je als het ware licht naar voren en wat omhoog. Belangrijk hierbij is dat je core voldoende sterk is. Daarom is het altijd raadzaam om rompstabiliteitsoefeningen op te nemen in je trainingsprogramma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan planken en allerlei variaties op het planken. Check hiervoor YouTube eens.
  • Vervolgens is het belangrijk om, voordat je gaat hardlopen, je enkel, heup en schouders op een lijn te brengen. Waarna je jezelf ontspannen, vanuit je enkel licht, naar voren laat hellen waarna je in beweging komt. Je lichaam blijft tijdens het naar voren hellen gestrekt. Voorkom dat je gaat hellen vanaf je middel. De mate waarin je naar voren helt bepaalt je loopsnelheid. Als je hier mee start doe dit dan rustig. Doordat je licht naar voren helt maak je gebruik van de zwaartekracht en hoef je alleen nog maar je knieen op te tillen waarna je onderbeen zal volgen. Afzetten beperkt je hiermee tot een minimum en is zelfs niet nodig omdat je naar voren blijft “vallen”.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je tijdens je landing van je voet op de grond je voet vlak plaatst met een gezonde voorspanning om de klap van de landing op te vangen. Door je voet vlak te plaatsen onder je lichaamszwaartepunt reduceer je de impact van de landing. Zeker als het je lukt om je enkel, heup en schouders op 1 lijn te houden waarbij je jouw lichaam blijft strekken.
  • Tijdens het hardlopen blijf je gebruik maken van de zwaartekracht en laat je jezelf vanaf je enkel licht naar voren hellen. Wil je wat versnellen dan kan je jouw knie ietsje hoger heffen en jezelf meer naar voren laten hellen vanaf je enkel. Bij het hoger heffen van je knie waarbij je jouw pasfrequentie gelijk bijft houden zal je merken dat je loopsnelheid omhoog zal gaan. Je paslengte zal wat groter worden.
Met het toepassen van bovenstaande tips help je jezelf om langer te kunnen genieten van het hardlopen en is de kans op blessures kleiner. Je mag ons altijd een WhatsApp sturen met een video van jouw loophouding. Stuur dan een video van de zijkant, voorzijde en achterzijde. Zo krijgen wij een goed beeld en kunnen je misschien voorzien van concretere informatie om jouw hardloophouding te optimaliseren.
Hardlopen is superfijn om te mogen doen en daarom vinden wij het belangrijk dat je niet elke training met je techniek bezig bent. Kies voor een of twee trainingen per week waarbij je bezig wilt zijn met je looptechniek. Kies dan ook 1 aandachtspunt en probeer niet overal tegelijk op te letten.
Super veel plezier en succes met aankomende trainingen en heb je vragen schroom zeker niet maar kom bij ons op de lijn!
Ga terug