Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel een jaar oud
Blog
Hardlopen en Focus
Wat kan de juiste focus voor jou betekenen. Veel hardlopers kennen het wel. Je bent halverwege de wedstrijd en je krijgt het gevoel dat je niet meer verder kunt. Maar is dat ook echt zo of kan je toch nog veel meer uit jezelf halen? Wij denken dat de juist focus je hierbij kan helpen!
Jouw gedachten en emoties hebben direct invloed op jouw prestaties. Als je denkt dat je iets niet kunt is de kans ook klein dat het je wel gaat lukken. Een voorbeeld: Je bent halverwege die wedstrijd en je zegt tegen jezelf “Het lukt me echt niet meer” “ik ga dit niet meer volhouden” “ik moet nog zo lang” Het is eenvoudig te begrijpen dat de focus nu niet echt gericht is op het verbeteren van je prestatie.
Op dezelfde manier is het mogelijk om jouw lichaam op een positieve manier te beïnvloeden door andere gedachten te creëren. Bijvoorbeeld jezelf in je gedachten naar een punt toe trekken en als je bij dat punt bent weer een ander punt creëren waar je jezelf naartoe kunt trekken. Zo verleg je elke keer je focus en denk je niet (of in ieder geval minder) aan de vermoeidheid.
Waar jij je aandacht aan geeft groeit.
Dus als jij je aandacht geeft aan de vermoeidheid die je voelt zal je jezelf vermoeider voelen. Maar als je aandacht geeft aan datgene wat niet te maken heeft met jouw vermoeidheid zal deze vermoeidheid ook minder snel groeien. Hierdoor is het mogelijk om meer uit jezelf te halen en zelfs je prestatie te verbeteren.
Onderzoek heeft hierbij laten zien dat hardlopers die de opdracht kregen om zich te focussen op een film die ze hadden gezien van een snelle hardloper (externe focus) beter in staat waren om op een hoger tempo te lopen dan hardlopers die de opdracht hadden gehad om op zichzelf te focussen (interne focus).
Uiteraard is hier nog veel meer over te vertellen. Maar voor nu is het interessant voor jou om je tijdens je volgende training of hardloopwedstrijd niet op jezelf te focussen maar op iets wat buiten jezelf ligt. Loop bijvoorbeeld van punt naar punt of kijk eens een dit motiverende filmpje en focus je op de prestaties van deze loper.
Ga terug