Michel de Vries
Artikel ouder
dan een jaar
Blog
Hardlopen op een loopband.
Het allerliefste train ik lekker buiten waarbij elk seizoen weer andere weersomstandigheden heeft te bieden. Lekker tegen de wind
in op de Middenweg in Heerhugowaard. Of een rondje over het strand van het Park van Luna in Heerhugowaard. Maar ook een rondje
Oterleek, Huygendijk of Korte Molenweg zijn prachtige hardloop rondjes. Toch komt het regelmatig voor dat ik ook op een
hardloopband train en dit heeft ook best veel voordelen! Daarom heb ik al deze voordelen eens op een rijtje gezet. Zodat jij,
wanneer je de beschikking hebt over een hardloopband. Bijvoorbeeld in een hotel, fitness of misschien zelfs wel op je werk nog meer
gemotiveerd bent om op een hardloopband te trainen ;)
Alle voordelen:
- Nooit meer een lang stuk naar huis wandelen als het even niet gaat en je op de helft van je training zit. Je zet de band stil en klaar is Kees.
- Excusses vanwege het slechte weer zijn er niet! Dus niets kan je meer stoppen om lekker te gaan hardlopen.
- Je kunt eenvoudig je hardloopsnelheid aanpassen en misschien wel op wat meer snelheid trainen. Om het hardlopen op de weg na te bootsen kan je de hellingshoek op 0,5 graden zetten en/of je snelheid iets verhogen. 11 km per uur op de weg staat ongeveer gelijk aan 12 km per uur op de hardloopband.
- Als je buiten aan het hardlopen bent heb je altijd te maken met het overige verkeer. Auto’s, fietsers, scooters, honden etc. Daardoor is het niet altijd verstandig om bijvoorbeeld met harde muziek op te lopen. Daar heb je op de hardloopband geen last van. Lekker onbezorgd hardlopen met muziek. Waarbij je jezelf bijvoorbeeld volledig kan concentreren op je hardlooptechniek
- Ondanks dat ik hier geen fan van ben kan ik mij voorstellen dat sommige hardlopers afleiding kunnen gebruiken om zo wat extra kilometers te maken. Want hardlopen kan voor sommige best saai zijn. Wat is er dan beter om tijdens het hardlopen bijvoorbeeld NETFLIX te kijken op je Ipad! Op een hardloopband kan dat!
- De cyclisch beweging van het hardlopen, het optillen van je been, de zwaaifase en de landing kan je op een loopband makkelijker versnellen. Je kunt dus de snelheid van deze beweging eenvoudig verhogen zonder dat het je extra energie kost. Daardoor kan het makkelijk zijn voor je lichaam om deze snellere beweging na te doen op de weg!
- Het is super eenvoudig om een lange berg te beklimmen of een heuveltraining te doen. Je kunt namelijk zelf het stijgingspercentage bepalen. Sommige hardloopbanden doen dit zelfs automatisch.
- Het komt regelmatig voor dat hardloopbanden voor een spiegel staan zodat jij op een eenvoudige wijze je eigen looptechniek eens onder de loep kan nemen. Wat is de hoek van je armen? Loop je wat ingezakt? Etc.
- Als er meerdere loopbanden naast elkaar staan dan kan je perfect met een loopmaatje trainen. Mocht je allebei een andere trainingsprikkel nodig hebben maar toch graag samen trainen dan kan dat dus perfect.
- Hardloopbanden geven een duidelijk beeld van jouw afgelegde kilometer en snelheid. Zie dit niet als een nauwkeurig beeld omdat elke hardloopband net weer iets anders staat afgesteld. De nieuwste hardloopbanden worden uiteraard wel steeds nauwkeuriger.
- Laat je motiveren door de sportieve omgeving. Vaak staan hardloopbanden in een ruimte waar nog veel meer fitness apparaten staan. Denk daarbij aan roeimachines, fietsen, steps, etc. Deze omgeving en het zien van andere sporters kan zeer motiverend werken.
- Als je een lang stuk op een loopband gaat hardlopen dan kan je eenvoudig je drinken of energierepen voor je leggen. Je hoeft dan niets op je heupen mee te dragen. Als je jezelf wil trainen in het gebruik van voeding tijdens een wedstrijd dan is het verstandiger om dit gewoon op de plek te bewaren waar je dat tijdens de wedstrijd ook zou hebben.
- Je kan altijd trainen in een korte broek met een shirt en hoeft nooit rekening te houden met verlichting. Lekker hardlopen that’s it!