Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Herstellen is een must!
Veel hardlopers weten het wel! Hardlopen is goed voor je, toch? Uiteraard zijn hier verschillende kanttekeningen bij te maken. Want naast dat er veel onderzoek is gedaan naar alle voordelen van hardlopen zijn er ook onderzoeken die laten zien dat (te veel of te lang) hardlopen ook nadelige gevolgen kan hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan overbelasting of blessures. Daarom is goed herstel een must voor alle hardlopers. Gelukkig zijn er verschillende kenmerken waar je op moet letten om overbelasting of blessures tegen te gaan.

Stijfheid of pijn

Sommige trainingen kunnen erg intens en zwaar zijn waardoor je lichaam kan reageren met een pijnlijk of stijf gevoel in je spieren. Veel hardlopers kunnen deze pijn negeren en er toch voor kiezen om te gaan trainen. Door toch te kiezen voor een rondje hardlopen zorg je ervoor dat je lichaam er langer over doet om het spierweefsel te herstellen. Beter is het om pas weer te gaan hardlopen als je geen stijfheid of pijn meer ervaart.

Wandelen

Herstel betekend niet dat je de hele dag languit op de bank moet gaan liggen. Door actief te herstellen zoals wandelen help jij je lichaam om sneller te herstellen en je hardlooptrainingen weer op te pakken. Daarbij is het verstandig om voldoende water te drinken. Door voldoende hydratie zal het herstel ook beter verlopen. Kies er ook eens voor om eerder te gaan slapen zodat je letterlijk je lichaam meer rust geeft.

Impact van het hardlopen

Hardlopen is leuk dat weten alle hardlopers inmiddels wel. Maar vergeet niet wat voor een krachten erbij komen kijken. Uit onderzoek is gebleken dat je lichaam elke stap om moet gaan met de impact van 3 tot 5 keer je lichaamsgewicht. Een eenvoudige rekensom leert ons dan dat een hardloper van 80 kilo elke minuut (uitgaan van 180 passen en 3 keer je lichaamsgewicht) 43200 kg moet verwerken. Een duurloop van 30 minuten zorgt dan al voor een impact van 1.296.000 kg. Stel dat je dan gaat trainen terwijl je lichaam nog niet is hersteld van de vorige training… Pas je training dus altijd naar je gevoel aan. Ben je moe, voel je pijn, zijn je spieren stijf ga dan wandelen en op tijd slapen.

Techniek:

De intensiteit van de impact van de loopbeweging op je spieren, pezen, gewrichten en botten moet dus afgewisseld worden met tijd om te herstellen. Daarbij is het dus van groot belang dat je technisch goed leert lopen. Het strekken van je lichaam en het plaatsen van je voet onder je lichaamszwaartepunt helpen jou al om de impact van het hardlopen beter aan te kunnen. Sluit je daarom ook altijd aan bij een hardloopgroep met een gecertificeerde trainer zodat je leert om met minder belasting hard te lopen en zo langer en zonder blessures van het hardlopen kunt genieten.

Iedereen is anders:

Elk lichaam kent zijn eigen hersteltijd en is in meer of mindere mate gevoelig voor blessures. Maar uit onderzoek blijkt dat het altijd beter is om actief te herstellen. Ons advies daarbij is kies als hersteltraining altijd voor een stevige wandeling. Zo weet je in ieder geval dat je de impact van het hardlopen niet hebt en toch je hart longsysteem op gang brengt om je lichaam te helpen herstellen.
Ga terug