Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Running Therapie les 2
Hardloop therapie werd in de jaren 90 al toegepast bij depressies en in de verslavingszorg. Inmiddels is er wetenschappelijk bewijs dat lichaamsbeweging positieve effecten heeft op onze hersenen. Lichaamsbeweging heeft anti-depressieve eigenschappen. Daarbij heeft een andere wetenschappelijke studie aangetoond dat lichaamsbeweging het functioneren van de hersenen van ouderen kan verbeteren. Maar ook kan beschermen tegen dementie.
Running Therapie heeft door o.a.Bram Bakker (psychiater) veel aandacht gekregen in Nederland. Daarmee is Bram Bakker dan ook de grondlegger van Running Therapie in Nederland. Sinds januari 2019 bestaat er een beroepsvereniging voor Running Therapie waarmee Running Therapie steeds beter op de kaart kan worden gezet als interventie bij verschillende psychische aandoeningen.
Running Therapie is veel meer dan een stukje hardlopen en kan naar ons idee worden beschouwd als een levensstijl. Een dagelijkse manier om tot rust te komen, stil te kunnen staan. Waarbij er helderheid ontstaat en nieuwe ideeën zich ontvouwen. Er zijn veel verschillende Running Therapeuten met allen een eigen methodiek. Maar de basis is bij elke therapeut hetzelfde en laat zich kennen door een zeer rustige duurloop waarbij de hartslag laag is.
Zo kan Running Therapie worden ingezet voor iedereen met of zonder psychische of psychosomatische klachten.
Daarmee beschouwen wij rustig hardlopen als de basis voor al het andere. Hardlopen als basis voor rust in je hoofd.
Het verschil tussen Running Therapie en “normaal” hardlopen zit hem met name in de intensiteit. Waarbij Running Therapie zich dus kenmerkt door een lage intensiteit in een bepaald hartslaggebied. Dit komt overeen met een zeer rustig dribbel-tempo.
Het is goed om te weten dat in de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), ten minste 5 dagen a 30 minuten, matig intensieve lichaamsbeweging wordt aanbevolen. Bij kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60.
Wij missen hier zelf dan nog twee dagen waarvan wij denken dat juist het dagelijkse ritme van minimaal 30 minuten achter elkaar bewegen de maatstaaf zou moeten zijn. Voel je vermoeidheid check je voedingspatroon dan eens of ga eerder naar bed en geef je lichaam de rust die het dan nodig heeft.
Voel je hierbij direct wat weerstand opkomen of misschien zelfs heel veel weerstand. Dat geeft misschien de ernst van de situatie wel aan.
Want hoe lastig is het om in ons drukke bestaan, dagelijks, tijd te maken om dit aantal minuten achter elkaar te bewegen. Liever toch ff lekker niks en NETFLIX aan, want je voelt jezelf zo moe. Voor mij ook zeker herkenbaar. Het advies wat ik mijzelf daarbij geef is “hou je bakkes, schoenen aan en gaan! Running Therapie motiveert, inspireert en is zeer doeltreffend. Waarbij het bij psychische en psychosomatische niet de gesprekstherapie vervangt, vervangt gesprekstherapie geen Running Therapie.
Running Therapie kan dan ook worden gebruikt als eerst interventie of als toevoeging bij basisinterventies bij een depressie, maar ook bij angst-, paniek en stress gerelateerde klachten. Ook wordt Running Therapie steeds meer ingezet bij hartaandoeningen, oedeem, vermoeidheid als gevolg van chemokuren, overgewicht en slaapproblemen.
Nu al zin om Running Therapie les 3 te schrijven, want op deze manier zet ik mijzelf aan het denken en zorg ik ervoor dat ik deze lesstof straks goed ga beheersen. Hoop ik ;)
Ga terug