Daniëlle Inostroza
RunTalks
Runtalks: Dam tot Damloop > de After editie
…maar het voelde ook wel goed, met veel Djembe en drums de tunnel in
en gaan...
Maak kennis met Peter (59) uit Heerhugowaard: fanatiek hardloper, trouwe TACleet én vinoloog. Zijn hardloopavontuur begon ooit op doktersadvies, met een 0-to-5K-programma bij HERA. Via verschillende omwegen kwam hij terecht bij de trainingsgroep van Michel, een belangrijke stap in zijn ontwikkeling als loper.

Peter herinnert zich nog levendig een van die eerste trainingen: Michel stelde voor om een rondje Oterleek te lopen. “Ik viel bijna flauw… dat ligt toch bijna bij Rotterdam?” Inmiddels is datzelfde rondje vaste prik, en het bewijs dat er flinke vooruitgang is geboekt.
Tijdens corona vormde hij samen met zijn vaste maat het duo Buurman & Buurman, en ook al ging zijn conditie de laatste tijd wat op en neer, de trainingen bij TAC en de motivatie vanuit de groep trekken hem er altijd weer in. Dat zagen we afgelopen weekend tijdens de Dam tot Damloop: een van de bekendste hardloopevenementen van Nederland, waar hij samen met duizenden lopers de 16,1 km trotseerde.
Naast hardloper is Peter ook vinoloog, én de creatieve geest achter de inmiddels legendarische Vinoloop. In dit interview blikt hij terug op de Dam tot Damloop, deelt hij zijn ervaringen als TACleet en vertelt hij hoe wijn en hardlopen verrassend goed samengaan.
“De eindstreep kwam in zicht, dit jaar op een andere plek, maar niet minder mooi.”
Hoe kijk je terug op jouw Dam tot Damloop van afgelopen zondag?
Het was een mooie dag… ’s morgens vroeg (07:31!) in de trein naar Amsterdam, en daar een kop koffie! Langzaam je kleding uittrekken zodat je klaar bent voor de loop.

De start verliep soepel en het afgesproken tempo ( 6:45 ) werd overschreden, maar het voelde ook wel goed, met veel Djembe en drums de tunnel in en gaan.
Rond kilometer 10 werd het wat moeilijker, de regen, het niet zo aantrekkelijke stuk langs snelweg en industrieterrein, met een flinke regenbui hielp niet mee.
Maar dan draai je de bocht Zaandam in, en ineens is daar weer die energie. De eindstreep kwam in zicht, dit jaar op een andere plek, maar niet minder mooi. En dan toch weer dat mooie en voldane gevoel als je over de finishlijn heen loopt, daar doe je het voor!
Wederom in de regen doorlopen naar de kleding-uitgifte, lekker een jasje aan. De medaille-foto moest nog gemaakt worden, ik denk een eindtijd rond de 1:47, waar we 2:00 als maximaal einddoel hadden afgesproken, dus het viel alles bij elkaar bijna een minuut per kilometer mee! Eindelijk lekker gelopen, was de eindconclusie!
“Een mooie run, deels op bekend terrein, een superleuke sfeer en een uitdaging, want het ligt net even buiten de comfortzone, dus er moet serieus gewerkt worden!”
Wat maakte dit evenement voor jou extra bijzonder?
De Dam tot Damloop is een run die we eigenlijk al meerdere jaren met ons kleine groepje, de genoemde Buurman&Buurman, aangevuld met Sonja, lopen. Is een soort traditie geworden.

Had je een specifiek doel voor de Dam tot Dam, en hoe kijk je daarop terug?
Het specifieke doel was altijd een tijd onder de 1:30… dat is ooit gelukt, maar is nu ver weg. Uitlopen lukt, maar wij hoopten de schade binnen de 2 uur te beperken. Als je dan eenmaal lekker in flow zit, gaat het toch altijd lekkerder, het wedstrijdeffect, zeg maar…
Je bent inmiddels al een tijdje actief als TACleet.
Wat betekent trainen en lopen binnen de club voor jou persoonlijk?
Het lopen in het clubverband is absoluut een stok achter de deur, maar ook een heerlijk stukje ontspanning. In mijn eentje zou ik nooit zo vaak gelopen hebben.

“…ik heb wijnen gezocht uit de landen met de grote marathons, maar heel eerlijk, het wijngebied Moezel heeft niets te maken met
de marathon van Berlijn.”
Wat is jouw favoriete afstand of soort run, en waarom past die zo goed bij jou?
Mijn favoriete afstand is moeilijk te zeggen, iedere loop heeft zijn eigen uitdaging, lang en langzaam vind ik wel lekkerder dan korte sprints, en trainingen met een wisselend tempo…. Daar heb ik eigenlijk gewoon een hekel aan!
Als vinoloog heb je ooit voor de club de legendarische Vinoloop georganiseerd. Hoe kwam je op dat idee, en smaakt het naar meer?
De Vinoloop was een machtig mooi evenement, dat geeft al twee keer een vervolg gehad in Schagen, op een nog grotere schaal en zonder de corona beperkingen.

Wijn is mijn passie, de link naar hardlopen is eigenlijk ver te zoeken, zeker qua gezondheid! De eerste versie was een idee van Michel, omdat de termen zo dicht bij elkaar lagen, ik heb wijnen gezocht uit de landen met de grote marathons, maar heel eerlijk, het wijngebied Moezel heeft niets te maken met de marathon van Berlijn🤣.
“De volgende versie van de Vinoloop staat al in de steigers in Schagen, wellicht is het een idee om een tweede ‘HHW’ versie te organiseren…”
Als je hardlopen en wijn met elkaar zou vergelijken, welke gelijkenis zie jij dan?
Als ik hardlopen met wijn vergelijk, zie ik veel overeenkomsten. Beide vragen een goede voorbereiding en toewijding. Voor mijn vinologenexamen moest ik 12 verschillende glazen wijn herkennen, van land en gebied tot druif en stijl. Zonder voorbereiding red je dat gewoon niet.

En hetzelfde geldt voor hardlopen. Of het nu een marathon is of de Dam tot Damloop: je prestaties staan of vallen met hoe goed je je voorbereidt. Voorbereiding is simpelweg de sleutel, in de kelder én op de weg.
Tot slot: welke loopdroom of uitdaging staat er nog op je lijstje, en mogen we alvast vooruitkijken naar een volgende TAC-editie van de Vinoloop?
Ik heb vaak geroepen dat ik de halve marathon van Valencia graag een keer zou lopen, ik ben echt verliefd op die stad. Als ik dan prijskaartjes zie en mij besef wat ik daar allemaal voor moet doen en laten, denk ik dat het een droom blijft en loop ik lekker hier door de Noord-Hollandse velden.
De volgende versie van de Vinoloop staat al in de steigers in Schagen, wellicht is het een idee om een tweede ‘HHW’ versie te organiseren…



Peter liet zien dat regen en kilometers hem niet klein krijgen. Na de Dam tot Dam kijkt hij alweer vooruit… misschien wel naar een nieuwe editie van de legendarische Vinoloop.
Houd onze socials dus goed in de gaten voor de volgende editie in Schagen, en misschien zelfs een nieuwe versie in Heerhugowaard.
Peter, dank voor je mooie verhaal en voor alle energie die je in de club brengt. Proost op nog vele kilometers en glazen wijn!