Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Scheenbeenvliesontsteking (Shin splints)
Soms gebeurt het, dat (beginnende) hardlopers last krijgen van het scheenbeen. De oorzaak van deze klachten is eigenlijk altijd overbelasting! De blessure komt veel voor bij hardlopers of bij sporten waarbij er veel sprong-werk plaatsvindt. Er is een pijnlijk en drukkend gevoel voelbaar tijdens het hardlopen, ook aanraken van het scheenbeen wordt dan als onprettig of zelfs pijnlijk ervaren. De pijn kan daarbij zeurend en stekend aanvoelen op de onderste helft van het scheenbeen. Als de blessure zich in het beginstadium bevindt dan zal de pijn aanwezig zijn na de belasting en weer verdwijnen na rust. Door met deze klachten door te trainen zal het steeds langer duren voordat deze pijn verdwijnt. Door nog langer geen aandacht te besteden aan deze blessure zal de pijn altijd aanwezig zijn zelfs na langdurige rust. De pijn is helemaal voelbaar als er druk komt op het scheenbeenvlies. Door bijvoorbeeld af te zetten of te hurken.

Wat is het precies?

Je onderbeen bestaat uit 2 beenderen, je kuitbeen welke zich wat meer aan de achterzijde bevindt en je scheenbeen aan de voorzijde. Deze zijn verbonden door een sterke bindweefselplaat. Tevens zit er een dun beenvlies om deze beenderen welke zeer gevoelig is. Daaromheen bevinden zich allerlei spieren zoals de kuitspieren, scheenbeenspieren en de lange teenbuigspier. Deze spieren zorgen o.a. voor schokdemping, stabiliteit van de voet en balans van het lichaam tijdens het hardlopen. Door het (over)belasten van deze spieren en beenderen kan er een scheenbeenirritatie ontstaan die kan overgaan in een ontsteking. Belangrijk is het om jezelf de tijd te geven om te herstellen van de belasting van het hardlopen.

Hoe kan je het voorkomen

 • Bouw je trainingen rustig aan verder uit. Na een periode van weinig sporten rustig aan beginnen op een lage intensiteit (level 6 & 5). (beginnersschema)
 • Voldoende rust tussen twee trainingen is aanbevolen.
 • Beginnende hardlopers kunnen als hersteltraining prima kiezen voor een stevige wandeling.
 • Comfortabele hardloopschoenen welke je loopbeweging ondersteunen en een deel van de schokbelasting kunnen absorberen. (antipronatie hardloopschoen bij overpronatie)
 • Kies er regelmatig voor om op een zachtere ondergrond hard te lopen. (Bos, schelpen, etc)
 • Verbeteren van je looptechniek met name een goede landing van de voet (ontspannen voet).
 • Voetplaatsing onder je lichaamszwaartepunt.
 • Verkleinen van je paslengte en verhogen van je pasfrenquentie.
 • Versterken van je voet en beenspieren.
 • Verhelpen van beenlengte verschil (podoloog)
 • Overgewicht aanpakken. (maak eens een afspraak met Heidi van VOEDZ.nl)

Wat moet ik doen als ik pijn voel?

Als je tijdens het hardlopen een zeurende pijn voelt dan moet je stoppen met hardlopen. Als je er wel voor kiest om door te gaan dan zal de pijn steeds erger worden. Het is verstandig om het pijnlijke gebied meerdere keren per dag kort te masseren met een ijsklontje (per keer +/- 5 min.). Ook kan je op de pijnlijke plek een ijspack leggen (ongeveer 15 minuten, 2 a 3 keer per dag) Rek je spieren in je onderbeen. Laat je hardloopschoenen checken bij een runningspeciaalzaak. Train even een aantal weken mee met onze Wandel Bootcamp trainingen of kies voor fietsen of zwemmen om zo je conditie op pijl te houden en je scheenbenen even rust te geven. Mochten de klachten, ook na een langere periode van rust, aan blijven houden neem dan contact op met Eefke van REFYSIO in Heerhugowaard. Samen met Eefke kan je een perfect behandelplan maken.
Ga terug