Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Slapen en rust
Rust is voor hardlopers, en dat zijn we tenslotte allemaal, heel erg belangrijk. Oke, sommige zijn gestopt met hardlopen maar die beginnen vanzelf weer als ze er klaar voor zijn ;)
Rust is slapen! Op tijd naar bed en je rust opzoeken. En nee, uitslapen doet ook geen hardloper. Ja, misschien sommige die denken dat ze nog geen echte hardloper zijn. Maar die hebben het echt mis en komen er vanzelf achter dat uitslapen niet bij hardlopers hoort. En hardlopers zijn we tenslotte allemaal ;)
Maar eerder gaan slapen en een goede nacht maken is niet voor iedereen even eenvoudig. Daarom dit keer wat tips voor een betere nachtrust.

Slapen is herstel!

Een gemiddelde nacht slapen duurt gemiddeld 8 uur. Veel horloges houden tegenwoordig de kwaliteit van jouw slaap bij. Dit kan jou laten zien of er nog winst te behalen valt op de kwaliteit van jouw slaap en dus herstel! Als je daar juist onrustig van zal worden lekker aflaten dat ding!

Beter slapen! Hoe dan?

Allereerst stop met het kijken van televisie in de avond, gooi na 20:00 uur je smartphone aan de kant, en stop met het kijken van NETFLIX op je tablet. (of heb ik dit nu tegen mijzelf?) Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat je hersenen hierdoor erg actief worden (stress verhogend) en dat er dan hormonen worden aangemaakt die er juist voor zorgen dat je wakker wordt. Dat is nooit een goed begin van je nachtrust. Kies liever voor een goed boek over hardlopen bijvoorbeeld ;) en een kopje thee.
Kies voor rustige activiteiten. Maak bijvoorbeeld een To Do lijstje voor de volgende dag. Zo raak je al wat gedachten kwijt van zaken die je nog moet doen. Eigenlijk is de avond een perfect moment om even samen met je partner de dag door te nemen zonder afleiding van allerlei prikkels zoals een televisie.
Het voorbereiden op je slaap en rust is eigenlijk een soort Warming-Up voor de rust die je gaat pakken. Het zorgt ervoor dat je het stress hormoon omlaag brengt en jij je steeds vermoeider gaat voelen.
Zet in de avond alvast een extra lampje in de kamer uit zodat het al wat donkerder begint te worden.
Daarbij is het goed om regelmaat in de bouwen. Regelmaat zorgt ervoor dat er een biologisch klok actief zal worden. Zo creëer je eigenlijk een klok in je lichaam waar je jezelf niet bewust van bent. Gun jezelf deze regelmaat. Je zal merken dat je jezelf daardoor gedurende de dag veel fitter voelt.
Door toch nog even de film af te kijken of door toch nog even de laatste gast bij JINEK te willen zien val je vaak wat later in slaap terwijl je er misschien wel weer vroeg uit moet. Hierdoor pak je waarschijnlijk door de week je rust van gemiddeld 8 uur niet. Wat er weer voor zorgt dat je in het weekend lang uit wil slapen met alle gevolgen van dien. #hierwordenluievarkensgeboren.
Je kunt in de avond ook een trucje uithalen. Als je lichaam afkoelt dan zal de zin om te slapen toe nemen. Als je eerst een warme douche neemt en je lichaamstemperatuur toeneemt. En je daarna naar bed zou gaan waarbij je lichaamstemperatuur weer afneemt dan kan je makkelijker in slaap komen.
Ook kan het slim zijn om wat eerder op de avond te gaan sporten. Door het sporten stijgt je lichaamstemperatuur en blijft deze ook wat langer hoog waardoor je slechter in slaap kan komen.
Ook is het niet verstandig om in de avond nog zwaar te eten of alcohol te drinken. Uiteraard kan alcohol ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt maar je zal dan gedurende de nacht vaker wakker worden en dus een slechte kwaliteit van slaap hebben. Tevens zorgt zwaar eten in de avond voor een slechte spijsvertering waardoor je tijdens het slapen last kan krijgen van je maag.
Ook kan het goed zijn om jezelf te laten informeren door een medewerker van een bedden speciaalzaak. Vervang je bed en je kussen eens om je slaapcomfort te verbeteren en daarmee de kwaliteit van je slaap.
Want een goede nachtrust verbetert je herstel. Een beter herstel zorgt voor betere prestaties en verkleint de kans op blessures.
En er is geen hardloper die dat niet wil!
Ga terug