Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Voetplaatsing
Moet je nu op je hak, middenvoet of meer op je tenen landen tijdens het hardlopen? Een vraag die veel hardlopers bezig blijft houden.
Als je dit gaat opzoeken op het internet dan zal je hier veel informatie over vinden. Zoveel info dat je hierdoor misschien door de bomen het bos niet meer ziet.
Dit blogbericht geeft je misschien wat rust zodat je de details van het hardlopen ook even los kunt laten en gewoon kunt genieten van je rondje hardlopen.
Dit is overigens mijn simpele kijk op de voetplaatsing in een notendop door logisch na te denken.
Allereerst is het goed om te weten dat elk lichaam anders is waarbij we allemaal beschikken over botten, spieren, pezen en gewrichten. Maar de lengte van een bot, spier of pees en de grote van een gewricht is bij iedereen net weer even anders. En ook heeft elk lichaam vanaf de geboorte tot waar het nu staat iets anders meegemaakt.
Van veel zitten tot actief bewegen. In je jeugd veel sporten (turnen, atletiek, etc) tot aan de hele dag achter een spelcomputer zitten of veel lezen en minder actief zijn.
Afhankelijk van je genen, het gezin waarin je opgroeit, de studie die je kiest, de vrienden die je hebt, etc. etc. etc.
Dit heeft allemaal invloed op waar je nu staat. En dus ook invloed op hoe jij je voet plaatst tijdens het hardlopen.
Oke, terug naar de voetplaatsing.
Als je wandelt plaats je eerst je hak op de grond waarna je doorrolt naar je teen. Check het maar eens. En probeer het ook maar eens andersom, dan merk je direct dat dit heel lastig zal gaan.
Als je sprint en je lichaam is krachtig genoeg om de klappen van de landing op te vangen dan zal je merken dat je dat doet op je voorvoet.
Sommige lopers landen ook bij het sprinten op de hak. In mijn beleving is dat een veiligheid van je lichaam. De impact op je voorvoet en onderbeen tijdens een sprint moet je lichaam wel kunnen opvangen. Vergelijk dit eens met op een bankje springen. Als het bankje te hoog is dan weiger je het gewoon te doen. Uit angst of veiligheid voor jezelf omdat je weet dat je anders kunt vallen of jezelf kunt blesseren. Soms is deze angst overigens goed en soms kan je meer dan je denkt, maar dat terzijde.
Dus of jij op je voorvoet, middenvoet, of hak zou moeten landen hangt dus af van de snelheid waarmee je loopt en het lichaam wat je hebt met alles wat het al heeft meegemaakt.
Daarbij is een lichaam intelligent en zal het naar mijn idee altijd zijn best doen om een voetplaatsing te bieden die jou het minste energie kost.
Uiteraard is het wel mogelijk om te streven naar het verbeteren van jouw looptechniek waarbij je voetplaatsing onderdeel kan zijn als aandachtspunt. Deze verbetering kan bijvoorbeeld liggen in het vergroten van de beweeglijkheid of het ontwikkelen van kracht om beter om te gaan met de impact van de landing etc. etc.
Doordat je jouw lichaam beweeglijker maakt door rek en strek- oefeningen lukt het misschien om je knie wat hoger op te trekken, wat weer effect heeft op hoe je jouw voet plaats.
Of door krachttraining en het lichaam sterker kan worden en daardoor meer impact aankan, zal je lichaam daar wellicht op reageren door ook meer op je voorvoet te landen tijdens een sprint.
Of door meer core training lukt het wellicht om rechterop te lopen waardoor je beter in staat bent om je voet onder je lichaam te plaatsen bij een landing en je voet wellicht meer op het midden wil landen.
Dus het plaatsen van je voet heeft te maken met de snelheid waarmee je loopt in combinatie met de beweeglijkheid, coördinatie, motoriek en kracht van je lichaam.
Dit is trainbaar maar vraagt aandacht en tijd. Soms benoem ik tijdens een training wel eens dat het fijn kan zijn om iets meer op je middenvoet of voorvoet te landen. Je voelt zelf direct of dit voor jou werkt. En je weet nu dat als je je voetplaatsing zou willen veranderen dat je dit in kleine stapjes heel rustig kunt aanpakken door het verbeteren van je motoriek (aansturen van spieren), vergroten of juist verkleinen van je beweeglijkheid. (Een bepaalde stijfheid van je spier is ook weer nodig) Voldoende kracht, etc etc.
Oke, lang verhaal kort!
Vertrouw op je lichaam en geniet van het hardlopen ;)
Ga terug