Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
WALKING BOOTCAMP
COMBINATIE VAN WANDELEN EN BOOTCAMP
09:00 Training start over ±8 uur in
Geestmerambacht
WALKING BOOTCAMP
COMBINATIE VAN WANDELEN EN BOOTCAMP
09:00 Training start over ±8 uur in
Schagen | Nesserpark
running bootcamp
combinatie van hardlopen en bootcamp
19:30 Training start over ±19 uur in
Schagen | Regius
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen en vetverbranding (part 2)
Veel mensen ervaren problemen met hun gewicht. Met name door de opslag van te veel energie in jouw lichaam.
Vet!!
Ook niet zo gek dat we te veel eten want het is allemaal ook zo lekker en zo eenvoudig om eraan te komen.
We zijn niet weerbaar genoeg om nee te kunnen zeggen tegen alle verleidingen die er zijn.
Verslaafd aan te veel eten!
We gaan de oplossing extern zoeken.
Een dieet, meer bewegen, meer informatie verzamelen, op zoek naar de quickfix.
Zolang je jouw patronen niet gaat veranderen verandert er helemaal niets!
Je bent wie je bent omdat je vastzit in jouw eigen patronen en gewoontes. Verander deze en jij zal veranderen. Elke dag een klein stapje.
De oplossing is dan ook eenvoudiger dan je denkt en moeilijker uitvoerbaarder dan het lijkt.
Er zit veel psychologie achter waarom je doet wat je doet. Alles is te verklaren maar het is aan jou om te veranderen als je er niet tevreden over bent.
Hardlopen helpt jou om energie kwijt te raken. Logisch natuurlijk want beweging kost meer energie dan wanneer je stilzit.
Elke lichaam heeft de beschikking over energie wat ligt opgeslagen in jouw lichaam. De intensiteit van de beweging en de mate van inspanning bepaald uit welk potje energie zal worden gehaald.
Trek je een sprint dan zal er direct energie nodig zijn om je spieren te kunnen laten doen wat jij van ze vraagt. De intensiteit is hoog en de energie zal o.a. worden geleverd door jouw “adenosinetrifosfaat systeem” (ATP) kort en snel waarbij er veel afvalstoffen overblijven en jouw lichaam snel zal verzuren. Zie het als een soort chemische reactie die kort veel energie kan leveren. Er is te weinig tijd om gebruik te maken van andere energievoorraden (vet, koolhydraten/glycogeen).
Bij hardlopen op een hogere intensiteit/hartslag wat je langer kan volhouden dan een sprint zal je lichaam gebruik gaan maken van koolhydraten wat ligt opgeslagen als glycogeen. Duurt deze inspanning te lang dan raken deze voorraden ook leeg en komt de man met de hamer langs. Je tempo moet omlaag om voldoende zuurstof over te houden om je vetten in te gaan zetten als energiebron.
En hier ligt direct het antwoord wanneer je met name je vetstofwisseling aan zet bij het hardlopen. Dit is bij lange duurlopen op een lage intensiteit. Train je met een te hoge hartslag dan gebruik je dus meer glycogeen dan vet. Waarna je veel honger krijgt om weer koolhydraten te eten om je glycogeenvoorraad weer aan te kunnen vullen na de training. Effect van vetverlies van hardlopen is dan bijna 0.
Uiteraard is bovenstaande een versimpelde uitleg van allerlei processen die er in je lichaam plaatsvinden als jij gaat hardlopen en zal er altijd een combinatie zijn van al deze factoren die energie leveren.
Kort door de bocht! Onthoudt deze dingen:
  • Kort sprinten = ATP
  • Interval = glycogeen
  • Tempoduurloop =. glycogeen + vet
  • Rustige duurloop op zeer lage intensiteit/hartslag = vet.[/list
Wil je wat gewicht (vet) kwijtraken zorg dan voor een negatieve energiebalans. Eet minder dan je verbruikt. Maar vraag niet te veel van je lichaam. Veel trainen in combinatie met afvallen is altijd gevaarlijk omdat je met trainen je lichaam stuk maakt en je wel bouwstenen moet binnenkrijgen om je lichaam weer te repareren.
Kap met te veel eten zodat het niet nodig is om hardlopen te gebruiken om gewicht te verliezen. Stop ook met te weinig eten overigens.
Je bent het namelijk heel erg waard!!!
Een metafoor: Stel je bent een auto en je gaat tanken omdat je tank bijna leeg is. Je vult deze tank totdat hij vol is. Vervolgens open je de achter portier verplaatst de slang en blijft daar nog even door tanken. Dat is best gek toch? Het begint te stinken en je probeert dat op te lossen met luchtverfrissers! Je weet dat als je dit blijft doen dat je auto stuk gaat en gaat stinken je moet daar dus mee stoppen.
Datzelfde geldt voor mensen die te weinig olie in hun motor gooien dit gaat vrij snel niet goed en je kunt je auto langs de kant zetten. Of te weinig koelvloeistof om de motor te koelen. Precies, ook dat gaat niet goed. Jouw lichaam is niet veel anders, zorg goed voor jezelf, tank niet te veel en zorg voor voldoende van de juiste vloeistoffen om goed te blijven rijden.
Ideeën waar je misschien wat mee kunt. Vraag niet te veel van jezelf in een te korte tijd. Maak een plan voor de lange termijn en werk in kleine stapjes aan het veranderen van ongezonde patronen. Schrijf je plan op en vink af als je iets hebt gedaan. Kijk in de spiegel waar je nu staat qua belastbaarheid. Vergroot je trainingsomvang niet met meer dan 10% per week. Maak afspraken met jezelf. Kom je afspraken na. Probeer niet het symptoom op te lossen maar pak de oorzaak aan. Doe waar jij je goed bij voelt en volg je eigen pad. Maar kies wel een pad en blijf niet rondjes rijden op een rotonde. Verander waar jij je niet goed bij voelt. Pak vast waar je blij van wordt en laat los waar je verdriet van hebt. Richt je op waar jij invloed op hebt.
Hardlopen is namelijk zoveel meer dan je schoenen aantrekken en een rondje bewegen.
Ga terug

Club activiteit via Strava