Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een jaar oud
Blog
Drinken en hardlopen
Voor een hardloper is een goede hydratatie erg belangrijk. Zeker als je optimaal wilt presteren. In dit blog geven wij jou een aantal tips voor een goede hydratatie.
Afhankelijk van vele factoren zoals, samenstelling van jouw lichaam, temperatuur, intensiteit van de training, etc. verlies je een bepaalde hoeveelheid vocht tijdens het hardlopen.
Als je start met hardlopen terwijl je lichaam niet voldoende is gehydrateerd dan heeft dit direct een nadelig effect op jouw prestatie. En dus ook op de kwaliteit van jouw training en wedstrijd.
Het is dus van belang om dagelijks een drinkroutine te hanteren waarbij jij voldoende gehydrateerd blijft. Het drinken van voldoende water inbouwen in jouw huidige patronen.
Over de hoeveelheid vocht die je per kg lichaam nodig hebt hebben we al een keer een artikel geschreven. Deze lees je hier.
Om eens te bekijken hoeveel vocht jij verliest tijdens het hardlopen kan je eenvoudig een test doen door je zelf te wegen voor en na de training. Doe dit op verschillende dagen met verschillende temperaturen en bij verschillende intensiteiten. Zo kan jij eenvoudig zien hoeveel vocht jij verliest tijdens een bepaalde training bij een bepaalde temperatuur. Het verschil in gewicht in KG is het verschil in vocht in L (1kg = 1L).
Afhankelijk van de training kan je ervoor kiezen om drinken mee te nemen. Wij adviseren om bij trainingen langer dan 1 uur drinken bij je te hebben en dan het liefst met SOS hydration zodat het water veel sneller kan worden opgenomen door je lichaam. Gemiddeld heeft en hardloper ongeveer 500 ml vocht per uur nodig.
Wil je nu, voordat je gaat hardlopen, weten of je voldoende bent gehydrateerd? Check dan even de kleur van je urine! Bij een lichte kleur urine zijn je vochtvoorraden goed gevuld. Is je urine geel of donkergeel drink dan eerst voldoende water en zorg dat je goed gehydrateerd bent voordat je gaat trainen.
Kies er ook voor om ongeveer 2 uur voor een training of wedstrijd niets meer te drinken. Want anders kan je daar last van krijgen tijdens het hardlopen. Een beetje planning voordat je gaat trainen is dus helemaal niet onverstandig.
Door te weining vocht kan je lichaam oververhit raken. Je hebt dan namelijk onvoldoende vocht om je lichaam te helpen met afkoelen. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Zorg dus goed voor jezelf voordat je begint aan een wedstrijd of training!
Door een goede vochthuishouding presteer je beter!
Het is goed om te weten dat als je gewichtsverlies binnen de 2% van je lichaamsgewicht is gebleven je voldoende hebt gedronken!
Ga terug