Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Heidi de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Drink jij tijdens het eten?

Wel of niet drinken tijdens het eten!

Een vraag die vaker voorbij komt en waar velen hun theorieën over hebben.
Allereerst ligt het uiteraard aan wat je drinkt. Hier behoeft het wellicht niet om te vertellen dat alcoholische dranken, frisdranken of suikerrijke (bv appelsap of sinaasappelsap) dranken sowieso worden afgeraden, op welk moment dan ook.
Ga dus eigenlijk altijd voor water! Vind je dit erg saai dan kan je best een citroenschijfje of ander fruit er in doen.
Waarom vaak gezegd wordt dat drinken (water) niet goed zou zijn tijdens de maaltijd is om het feit dat het eten dan vaak wordt weggespoeld hiermee. Dit zorgt ervoor dat je minder goed kauwt. En juist dat goed kauwen is wel heel belangrijk!
Door onvoldoende te kauwen slik je grote voedselstukjes door en dit zorgt voor meer bacteriële werking in je darmen, wat als gevolg kan hebben; een opgeblazen gevoel en gasvorming…en dat willen we niet ;-)
Door juist goed te kauwen wordt de opname van voedingsstoffen bevordert. Hier begint al de spijsvertering. Enzymen in speeksel zorgen voor een start van jouw spijsvertering, kauw je niet goed dan krijgen deze enzymen onvoldoende de kans om zich te mengen met het voedsel.
Ook krijgen jouw hersenen door goed te kauwen een seintje van smaak en structuur en wordt het spijsverteringsmechanisme “aangezet”.
Tevens geef je door goed te kauwen de tijd om histamine aan te maken. Het hormoon dat ervoor zorgt dat je verzadiging voelt. Na ongeveer een kwartier na de eerste hap merk je pas iets van dit hormoon. Daarom is het onder andere belangrijk dat je echt even de tijd neemt voor je maaltijd.

Water drinken tijdens het eten (en dus wel goed kauwen) kan er ook voor zorgen dat je niet teveel eet. Het zorgt ervoor dat je meer rust inbouwt tijdens het eten en het vult ook de maag, waardoor je minder zult eten.

Belangrijk dus om eerst je eten, na het goed gekauwd te hebben, goed door te slikken en dan pas een slok te nemen.

En smoothies dan?

Uit bovenstaande kan ook worden afgeleid dat het drinken van veel smoothies niet altijd de juiste keuze is. Kauwen heeft echt een grote functie in de spijsvertering. Zoek hier dus balans in. Wil je wel grote hoeveelheden groente en fruit binnen krijgen, dan is een smoothie af en toe een goede oplossing. Maar om deze standaard te gebruiken als maaltijdvervanger is wellicht, kijkend naar de spijsvertering niet raadzaam.

Kortom, neem de tijd voor je maaltijd. Kauw eerst goed en slik goed door. Drink vervolgens een slok water en….geniet van je maaltijd!

Ga terug