Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een jaar oud
Blog
Geen honger na een wedstrijd.
Het zou logisch zijn als je na een wedstrijd honger hebt. Je hebt tenslotte veel energie verbruikt en dat zou je weer moeten aanvullen.
Maar onderzoek laat hier een duidelijke rol zien van twee hormonen. Deze twee hormonen zouden die mindere eetlust na een wedstrijd of langere inspanning kunnen verklaren.
Inspanning onderdrukt het hormoon ghreline en stimuleert het hormoon peptide.
Ghreline is het hormoon dat honger opwekt en peptide zorgt ervoor dat je een verzadingsgevoel krijgt. Tijdens inspanning neemt het hormoon ghreline af en dus ook je eetlust. Daarnaast neemt het hormoon peptide toe waardoor je jezelf verzadigd voelt. Dit zou dan ook je mindere trek na een wedstrijd kunnen verklaren.
Tevens laat onderzoek zien dat lange afstandslopen zoals een halve of hele marathon je honger gevoel meer onderdrukken dan inspanning op een hoge intensiteit een interval, 5K of 10K wedstrijd. Dit heeft te maken met het inspanningsmetabolisme (uit welk potje haal jij je energie bij een bepaalde hartslag).
Goed om te weten dat het hormoon ghreline vrij snel weer het normale niveau zal bereiken en dat de peptide hier ietsje langer over doet. Maar wij kunnen ons ook voorstellen dat er door een lange run, zoals een marathon, een behoorlijke verstoring plaats vindt van verschillende hormonen waardoor het hongergevoel langer uitblijft. Vertrouw je het niet ga dan altijd even langs de dokter die je hier vast nog meer over kan vertellen.
Verder onderzoek laat ook zien dat bewegen je helpt bij het verliezen van gewicht omdat dit dus zorgt voor bovenstaande effect. Je voelt je langer verzadigd en hebt minder snel een hongergevoel als je kiest voor bewegen. Waarbij hardlopen natuurlijk het allerleukste is!
Tevens liet dit onderzoek zien dat er op rustdagen niet meer gegeten werd waardoor er een negatieve energiebalans werd gecreëerd en deze testgroep dus gewicht verloren.
Ga terug