Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen & hartslag
Veel hardlopers gebruiken een sporthorloge met gps en hartslagmeter. Na of tijdens de training kan je dan eenvoudig zien hoe snel je hebt gelopen en met welke hartslag. Maar wat zegt dat nu over je training?
Intensiteit
Jouw hartslag geeft de intensiteit aan van de training. Zo zie je tijdens en na je training op welke intensiteit je hebt getraind. Dat is handig omdat je dan eenvoudig kunt zien of je niet met een te hoge intensiteit aan het trainen bent. Je kunt je voorstellen dat het niet verstandig is om elke training een wedstrijd te lopen qua intensiteit. Je maakt je lichaam dan langzaam kapot.
Toch zien trainers dit wel veel gebeuren. Je wil toch net even bij die iets snellere loper voor je blijven of niet helemaal achteraan in de groep lopen. Toch is het verstandig om je hartslag goed in de gaten te blijven houden tijdens de training. Zo zie je namelijk direct of je niet te intensief traint.
Maar alleen trainen op hartslag dat gaat helaas ook niet. Zeker niet bij intervaltrainingen. De afstand die je loopt tijdens deze interval (tussen bv de 200 mtr t/m bv 1600 mtr) is te kort om daadwerkelijk je hartslag in beeld te krijgen die overeenkomt met de snelheid die je loopt. Je loopt vaak sneller omdat de afstand kort is. Je lichaam heeft niet de tijd om je hartslag op het gewenste niveau te krijgen. Tijdens intervaltrainingen is het dan ook verstandig om gebruik te maken van je snelheid/tijd en je hartslag even los te laten.
Uiteraard zal je hartslag een indicator van de intensiteit kunnen zijn naarmate je meer herhalingen maakt. Maar beter is het om dan gebruik te maken van je gemiddelde km tijd op bijvoorbeeld een 5K of 10K wedstrijd. Dit is dan jouw basis om mee te trainen. Stel je loopt een 10K wedstrijd waarbij je alles gegeven hebt. Je loopt deze 10K in 50 minuten. Je loopt dan gemiddeld 5 min per K. Vervolgens kan je dit gebruiken tijdens je trainingen zodat je weet dat je niet te intensief gaat trainen.
Als de trainer dan roept dat het tempo je 10K wedstrijd tempo + 20 moet zijn tijdens de 1000 mtr’s die op het programma staan. Dan weet jij dat je deze kilometers op 5:20 per K moet lopen en niet bij de snellere loper op 4:50 moet gaan lopen. Doe je dat stiekem toch dan belast je jezelf meer dan de bedoeling is. En zal je langer moeten herstellen. Maar de trainer heeft je alweer een volgende training gegeven die je wilt uitvoeren. Maar omdat je de vorige keer te snel en te intensief hebt getraind ben je misschien nog onvoldoende hersteld en train je jezelf naar een blessure toe.
Daarom is het zo belangrijk om niet sneller te trainen dan dat de trainer aangeeft. Je pleegt namelijk roofbouw. En dan is er maar 1 zekerheid… Je raakt een keer geblesseerd.
Hoe kan je het wel aanpakken?
Start altijd met het stellen van een doel. Maak een plan en hou je eraan!
Tijdens herstelduurloopjes, duurlopen (tempoduurlopen, wisseltempo duurloop, etc) kan je trainen waarbij je gebruik maakt van je hartslag.
Tijdens intervaltrainingen maak je gebruik van je 5K of 10K wedstrijdtijd. De trainer geeft vervolgens aan in welk tempo je dan moet lopen. Zoals hierboven aangegeven bijv je gemiddelde 10K wedstrijdtijd van 5:00 min +10 of -10 etc etc. Hiermee kan de trainer blijven variëren aan de hand van wat hij bij jou ziet gebeuren qua trainingseffect. Ben je bijvoorbeeld moe dan zal de trainer jou niet te snel laten trainen, ben je fit dan is het misschien tijd om ietsje intensiever te trainen.
Op deze manier is het mogelijk om elke Tacleet elke week kleine stapjes te laten maken om het prestatieniveau van de tacleet te vergroten.
Train dus nooit sneller of harder maar hou je altijd aan de snelheid die aangegeven is door de trainer. Zo kan je de aankomende jaren consistentie en continuïteit blijven behouden. En dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste om vooruitgang te blijven boeken en de aankomende jaren je persoonlijke records te verbreken.
Ga terug