Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Hardlopen in de regen.
Zoals de meeste atleten van The Athlete Club wel weten. Hardlooptrainingen bij onze club gaan altijd door en we laten ons niet tegenhouden door een beetje regen.
Oftewel regen is nooit een excuus om je hardloopschoenen niet aan te trekken.

Wat wel kan

Wij kijken naar wat wel kan als het regent. Het opzoeken van een overdekte parkeergarage of nog beter, zorgen voor de juiste hardloopkleding om het hardlopen in de regen een stuk aangenamer te maken.
Misschien zorg jij zelfs binnen al voor een korte warming-up. Zodat je wat warmer naar buiten gaat. Ook kan je kiezen voor een korte warme douche voordat je gaat lopen.
Een hardloopjasje welke waterbestendig is is ook vaak wat warmer en je raakt je zweet minder makkelijk kwijt. Maar toch zorgt het ervoor dat je lichaam niet nat wordt en je daardoor te veel afkoelt. Het is daardoor een prima keuze. Misschien wel wat minder comfortabel. Maar alles beter dan niet hardlopen toch?
Tevens zijn sportmerken steeds beter in staat om kleding te ontwikkelen wat wind- en waterafstotend is. En zijn er vlakken aangebracht waardoor er toch wat warmte en zweet weg kan en het jasje niet geheel afgesloten is.
Het dragen van een pet of muts helpt je om niet teveel af te koelen via je hoofd.

Waar hebben we het over?

Maar hoe vaak regent het nu eigenlijk. Elk jaar regen valt er op 120 tot 155 dagen neerslag. Dit zou betekenen dat er dus zeker 240 dagen zijn dat je niet in de regen hoeft te trainen. Dat is vast voor velen een fijne gedachten.
Daarbij valt maar 6% van de normale trainingstijden (tijden waarop de meeste hardlopers trainen) in het water.
Valt op zich dus reuze mee met de regen in ons land.
Maar mocht het dan toch regenen dan is het verstandig om verschillende laagjes kleding te dragen zodat jij in staat bent om je lichaam warm te houden. De laagjes lucht tussen de kleding blijft namelijk goed op temperatuur waardoor je warmt blijft. En als het te warm is dan kan je eenvoudig een laagje uit trekken.
Kies daarbij ook altijd voor opvallende kleding of zelfs verlichting. Zeker als het regent letten overige weggebruikers niet altijd even goed op. Zorg er dus voor dat jij goed zichtbaar bent!

Start als het droog is

Door buienradar te checken zie je vaak eenvoudig wanneer het droog zal worden. Maar soms zijn er dagen dat de ene bui zich laat opvolgen door de andere. Dan is het goed om te starten als het droog is. En zoals elke hardloper weet. Als je eenmaal aan het hardlopen bent is regen helemaal niet meer zo erg en soms zelfs zeer welkom om te helpen om even af te koelen.
Hoe dan ook thuisblijven dat doet geen hardloper!
Ga terug