Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een maand oud
Blog
Hardlopen zonder blessures
Hardlopen is een belastende sport en ook een sport waarbij veel blessures kunnen ontstaan. Doordat hardlopers vaak sneller en verder willen hardlopen en zichzelf daarbij een te korte periode gunnen om dat voor elkaar te krijgen wordt de kans op het krijgen van een blessure verhoogd.
Veel hardlopers krijgen dan ook wel eens last van een vervelende blessure. Doordat je je grenzen van wat je aankan blijft opzoeken en deze grens niet altijd zichtbaar of voelbaar is loop je voordat je het weet een blessure op.
Als hardloper wil je de kans op een blessure zo laag mogelijk houden. Daarom is het goed om altijd te kijken naar de balans tussen belasting en belastbaarheid. Durf daarbij naar jezelf te kijken (leeftijd, gewicht, kracht, stress, werkdruk, privé). Hoe sterk ben je en wat kan jouw lichaam qua training aan. Pas hier je belasting op aan! Door dit mee te nemen bij het maken van een trainingsschema zal je een betere balans kunnen vinden tussen belasting en belastbaarheid.
De belasting (o.a. omvang en snelheid) van het hardlopen moet op een rustige manier worden opgebouwd. Hiervoor zal er vaak voor een opbouw van ongeveer 10% vergroting per week worden gekozen. Bijvoorbeeld 3 weken opbouwen en 1 week herstel. Maar ook dit is iets wat per persoon kan verschillen. De ene hardloper kan meer aan dan de andere hardloper. Ook is deze opbouw afhankelijk van jouw sportervaring. Ben je bijvoorbeeld een fietser of een hardloper?
Door het corona virus zijn veel sportclubs gesloten en zien wij veel mensen hardlopen met weinig ervaring. Helemaal niet erg maar je herkent ze direct. En vaak ook door hele oude of nieuwe hardloopschoenen of zelf op straatvoetbalschoenen. Doordat deze schoenen vaak niet gemaakt zijn voor het hardlopen en deze schoenen ook geen goede demping hebben verhoog je de kans op blessures. Het is verstandig om een hardloopschoen te kiezen die wat stevigheid kan bieden tijdens de landing en gewoon lekker zit. Laat je daarom altijd adviseren door een medewerker van een running speciaalzaak zoals All4Running of Oosterbaan Alkmaar
Naast de juiste opbouw een goede hardloopschoen is de looptechniek ook niet onbelangrijk. Er zijn een aantal punten waar je op kan letten en die jou al kunnen helpen bij verbeteren van jouw looptechniek. Denk hierbij aan het goed strekken van jouw lichaam, een armbeweging vanuit je schouder- gewricht die zorgt voor balans en geen onbalans. Zorg ervoor dat je lichaam sterk is om het doorzakken in de verschillende gewrichten te voorkomen.
Denk hierbij aan het versterken van je rompspieren, je heupspieren, je bilspieren. Deze spieren zorgen namelijk voor stabiliteit en zorgen ervoor dat je de voorwaartse hardloopbeweging goed kan blijven maken maar ook voor een balans. Bij hardlopers waarbij bovengenoemde spieren onderontwikkeld zijn zit vaak de kern van de overbelastingblessures. Wij raden het voor alle hardlopers aan om oefeningen te doen om juist deze spiergroepen te versterken zonder de andere spiergroepen te vergeten.
Ga terug