Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Herstel is niet zo sexy
Vraag een hardloper hoe het gaat en je krijgt vaak een antwoord waarin het aantal kilometers per week zijn verwerkt of welke pr’s er op STRAVA zijn gelopen. Minder vaak zal je horen “Joh, ik heb de afgelopen 2 dagen zo goed kunnen herstellen, heerlijk geslapen en in de middag zelfs even een dutje kunnen doen!
We weten goed hoe we kunnen praten over trainen, tijden, wattage, wedstrijden en snelheid maar vergeten misschien wel het allerbelangrijkste, rust & herstel.
Het is ook niet zo sexy of spannend om te vertellen dat je na een training het juiste hebt gegeten om vervolgens even te gaan slapen. Terwijl juist dit herstel de sleutel is tot het vergroten van jouw prestatievermogen.
Het vergroten van jouw prestatievermogen werkt als volgt.
De training start en gedurende deze training raakt je lichaam steeds wat verder vermoeid. Na een goede training is je prestatievermogen afgenomen. Het is tijd voor herstel.
De juiste voeding kan helpen om het herstel te optimaliseren in combinatie met voldoende rust/herstel tijd.
Het herstelvermogen van jouw lichaam heeft invloed op de tijd die jouw lichaam nodig heeft om te herstellen van de training. Hoe fitter je bent, hoe sneller je hersteld.
Waar de een 12 uur nodig heeft om voldoende hersteld te zijn van een training heeft de ander misschien wel 24 uur of meer nodig om te herstellen. Dit heeft ook te maken met de intensiteit van de training. Hoe intensiever de training hoe langer het herstel zal duren.
Vaak zien wij dat hardlopers wel weten hoe ze moeten trainen maar zichzelf onvoldoende tijd geven om te herstellen van de training. Het gevolg is dan overtraining met burn-out achtige klachten als gevolg. Er wordt onvoldoende aandacht gegeven aan herstel en rust.
Terwijl we ons goed kunnen voorstellen dat als je meer van jouw lichaam vraagt je dan ook meer tijd moet besteden aan dit herstel. Toch doen we dat te weinig.
Trainen zonder of te weining herstel en rust/slaap is jezelf langzaam kapot maken met een blessure of overtraindheid als gevolg.
Maak daarom je herstel en rust net zo belangrijk als je training. Neem het zelfs op in je trainingsschema. Kijk waar jij kunt herstellen/actief herstellen en wanneer jij extra rust/slaap kunt pakken.
Op de juiste manier gebruik maken van rust/herstel zorgt ervoor dat je lichaam zich steeds ietsje zal verbeteren en meer belastbaar zal worden. Je prestatievermogen zal verbeteren. Merk je dat je steeds meer vermoeid begint te raken dan weet je dat het tijd is om je rust en herstel beter in te delen.
Maak zelf eens een weekschema waarin je jouw trainingen en rust plant en deel het met een van onze trainers. Wij kijken dan met je mee en kunnen je suggesties geven waar er mogelijk winst te halen is. Zo vergroot jij het trainingseffect van onze trainingen.
Ga terug