Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een jaar oud
Blog
Het belang van een goede Cooling-Down
De meeste hardlopers komen na een rondje hardlopen bezweet thuis en stappen direct onder de douche. Dat is zonde, want door een goede cooling down help jij jouw lichaam beter en sneller herstellen.
Met een cooling-down help je jouw lichaam weer tot een staat van rust te komen. Je brengt je hartslag weer rustig omlaag en vermindert gelijkmatig de bloedstroom naar de spieren.
Door het rustig afbouwen van je training versnel je de afvoer van afvalstoffen die je tijdens de training hebt aangemaakt. Hiermee bevorder je het herstel van je lichaam.
De lengte van een cooling-down hangt af van de intensiteit van de training. Hoe intensiever de training hoe langer het herstel. Geef jezelf hier dan ook echt even de tijd voor. Dribbel of wandel rustig 5 tot 15 minuten uit.
Na het uit-dribbelen of wandelen kan het fijn zijn om een aantal rekoefeningen uit te voeren. We weten dat het veelvuldig aanspannen van spieren kan leiden tot verkorting van de spiervezels van de meest belaste spieren. Als je spieren langdurig verkort zijn beïnvloed je de werking van jouw gewrichten en verklein je mogelijk jouw bewegingsuitslag.
Het uitvoeren van de hardlooptechniek kan dan lastiger zijn en je gaat misschien compenseren en je lichaam anders belasten dan goed voor je is. Met soms een blessure als gevolg.
Door rekoefeningen op te nemen in jouw trainingsplan behoudt of verbeter je jouw beweeglijkheid.
Daarom bij deze de opdracht om op YouTube op zoek te gaan naar rekoefeningen die de grote spiergroepen meer op lengte kunnen brengen. Denk hierbij aan rekoefeningen voor je kuiten, voorkant van je bovenbenen, je hamstrings (achterkant bovenbeen), je romp, billen en rug.
Doe deze rekoefeningen 2 x ongeveer 10 seconden waarbij je de spiergroep op lichte spanning brengt zonder dat het echt pijn doet. Breng de spanning er gelijkmatig op en haal de spanning er na ongeveer 10 seconden gelijkmatig af.
Doordat je rekoefeningen toevoegt na een training maak je jezelf ook meer bewust van de verschillende spiergroepen in jouw lichaam. Je voelt zelf snel genoeg aan welke spiergroepen je misschien net even wat meer aandacht kunt geven.
Maak net zoals bij een warming-up een set met een aantal oefeningen waarbij je van onder naar boven of van boven naar onder werkt. Kies oefeningen die bij jou passen waarbij je jezelf wel een beetje mag uitdagen. Kies dus niet alleen voor oefeningen die je lekker makkelijk vindt.
Ga terug