Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een half jaar oud
Blog
Hoe je wel kunt afvallen met hardlopen.
Veel mensen gaan hardlopen om wat kilo’s kwijt te raken. Maar waarom lukt dat de een wel en de ander niet?
En als het niet lukt wat heb je dan geprobeerd om het wel te laten slagen. Meer en harder trainen? Gekke en extreme dingen gaan doen m.b.t. eten? Een obsessie maken van het afvallen en sporten?
Weinig helpt en de frustraties lopen op!
Wat is de oorzaak?
Vaak zien wij dat veel hardlopers juist de energiesnelle suikers verbranden in plaats van vetten. En dat kan komen door een aantal oorzaken zoals stress, te intensief sporten of bijvoorbeeld het eten van veel zoetigheid.
Het meest eenvoudige om dat uit te leggen is dat je 2 brandstoffen hebt. Vetten en suikers. Ben je in rust, ontspannen en relaxed dan verbrand je de energiezuinige vetten.
Ga je intensief sporten dan verbrand je meer energiesnelle suikers (glycogeen).
Je kunt de energiesnelle suikers (glycogeen) vergelijken met het kopje van een lucifer. Na een strijk langs het luciferdoosje is er direct een grote vlam maar deze dooft ook weer snel. Het vuur blijft branden door het hout van het luciferstokje. Het hout is je vetvoorraad.
De voorraad energiesnelle suikers is opgeslagen in je lever en rond je spieren. Door intensief hard te lopen verbruik je deze energiesnelle suikers, maar ook als je veel stress hebt en vaak suikers eet.
De voorraad energiezuinige vetten verbruik je met name tijdens rustige inspanning waarbij er voldoende zuurstof en tijd is om deze vetten als energie in te zetten.
Oftewel trek je een sprint dan ben je de kop van de lucifer.
Loop je superrelaxed en kan je nog een goed gesprek voeren dan zit je lekker bij het haardhout waar je voldoende van hebt. Oftewel het hout van de lucifer. Vet als hout in zetten kan heel lang omdat je daar voldoende van hebt.
Wat je daarbij wel moet weten
Zo lijkt het net alsof je door super relaxte trainingen alleen vetten verbrand. Dat klopt deels omdat je door heel rustig en kort trainen vaak ook weinig calorieën verbrand. Je verbruikt dan onvoldoende energie om ook daadwerkelijk wat gewicht kwijt te raken. Het is zaak om in de juist trainingszone te trainen en de trainingsomvang rustig aan te vergroten.
De juiste trainingszone zou je kunnen checken aan de hand van je ademhaling. Lukt het je nog om je uitademing te verlengen maar moet je wel door je mond inademen dan zit je vaak in de juiste trainingszone.
Je ademt wat sneller en moet je mond openen om voldoende zuurstof naar binnen te krijgen, maar het lukt je nog wel om je uitademing gecontroleerd te verlengen. Voor de hartslagfanaten ligt je hartslag ongeveer op -30 tot -40 hartslagen onder je maximale hartslag.
Jouw trainingsomvang kan je elke week met ongeveer 10% vergroten. Waarbij je elke 4de week even een rustweek pakt (wel trainen maar minder omvang.)
Dus kijk waar je nu staat en maak elke dag een klein stapje.
Ga terug