Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een half jaar oud
Blog
Je omslagpunt
Veel hardlopers trainen op trainingsschema’s waarbij je omslagpunt een waardevolle waarde is om trainingszones te bepalen. Je omslagpunt geeft je huidige getraindheid aan waarmee je bepaalde trainingstijden voor bijvoorbeeld een interval of hartslagzones voor een duurloop kunt bepalen.
Er zijn allerlei manieren om je omslagpunt te bepalen. Hilco de Boer van TopFitTest uit Obdam kan dit middels een gedegen gasmeetanalyse in combinatie met een hartslagmeting prima uitvoeren. Je kunt hiervoor rechtstreeks contact met Hilco opnemen.
Maar er zijn ook hardlopers die dat spannend vinden of het niet prettig vinden om op een loopband hard te lopen. Dan is het misschien fijn om zelf je omslagpunt vast te kunnen stellen. Dit zal wel wat minder nauwkeurig zijn vermoeden wij. Maar onderstaande test komt dicht in de buurt. Deze test is ontwikkeld door, in de hardloopwereld, twee bekende looptrainers. Stans van der Poel en Bob Boverman.
Wat goed is om te weten over het omslagpunt, is dat er rond een bepaalde hartslag dusdanig veel melkzuur wordt aangemaakt, dat deze niet meer goed door je lichaam kan worden verwerkt. Hierdoor ga je verzuren. Uiteraard is dit een versimpeling van alles processen die plaatsvinden. Je kunt je omslagpunt doormiddel van de juiste training verhogen waardoor het verzuren pas op een hogere hartslag zal plaatsvinden. Je kunt dan vaak op een hoger tempo lopen voordat je verzuurt. Perfect dus als je en persoonlijk record wilt aanvallen.
Hieronder beschrijven wij de Boverman en Van der Poel test.
Start met een warming-up van 6 minuten op +/- 7 kilometer per uur. Verhoog vervolgens elke 2 minuten je snelheid met 1 kilometer per uur. Dit doe je net zolang totdat je echt niet meer kunt en je helemaal gesloopt bent. (NOOT: doe dit alleen als je voldoende belastbaar bent en doe jaarlijks een inspanningstest bij een sportmedisch centrum voordat je jezelf op deze manier gaat belasten).
Net nadat je gestopt bent en je echt niet meer verder kunt check je je maximale hartslag. Dit zal niet je echte maximale hartslag zijn maar wel voldoende om bij benadering je omslagpunt te bepalen.
De hier onderstaande tabel geeft een goede indicatie van jouw omslagpunt.
  • Bij een maximale snelheid van 10/11 km per uur trek je 1 hartslag af van je gemeten maximale hartslag van deze test om je omslagpunt te bepalen.
  • Bij een maximale snelheid van 12/13 km per uur trek je 2 hartslagen af van je gemeten maximale hartslag van deze test om je omslagpunt te bepalen.
  • Bij een maximale snelheid van 14/15 km per uur trek je 3 hartslagen af van je gemeten maximale hartslag van deze test om je omslagpunt te bepalen.
  • Bij een maximale snelheid van 16/17 km per uur trek je 4 hartslagen af van je gemeten maximale hartslag van deze test om je omslagpunt te bepalen.
  • Bij een maximale snelheid van 18/19 km per uur trek je 5 hartslagen af van je gemeten maximale hartslag van deze test om je omslagpunt te bepalen.
  • Bij een maximale snelheid van 20km km per uur/of hoger trek je 6 hartslagen af van je gemeten maximale hartslag van deze test om je omslagpunt te bepalen.

Een voorbeeld:

Je kunt na een x aantal minuten hardlopen echt niet meer verder en bent helemaal kapot, je perst er aan het einde nog een sprint uit waarna je stopt. 2 a 3 seconden later check je je hartslag op je horloge. Je blijft deze even in de gaten houden totdat je ziet dat je hartslagfrequentie weer afneemt. Nu weet je jouw maximale hartslag tijdens deze test en je weet welke snelheid je maximaal hebt gelopen.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het aantal slagen wat achter jouw gelopen snelheid staat af te trekken van jouw maximale hartslag.
Dus maximaal 14 km per uur gelopen met een maximaal waargenomen hartslag van 184 betekend een omslag punt van 181.
Klinkt eenvoudig toch…. Nu alleen die test nog!!
Wat fijn kan zijn om dit samen met een andere snellere hardloper of fietser te doen die kan dan de tijd en de snelheid in de gaten houden zodat jij je helemaal kan focussen op het hardlopen.
Ga terug