Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Nekklachten

Last van je nek/schouders tijdens het hardlopen.

Soms kan het gebeuren dat je pijn ervaart in je nek of schouders tijdens het hardlopen. Dat is uiteraard niet fijn, maar misschien kan je er wel wat aan doen! Hieronder geven wij een aantal tips die jou kunnen helpen om minder of geen last meer te ervaren in je nek en/of schouders. De pijn of irritatie die je voelt in je schouders, nek of hals kan je misschien zelf oplossen.

Misschien is het vermoeidheid.

Tijdens het hardlopen raakt je lichaam vermoeid waardoor je houding veranderd en je je hoofd wat laat zakken en meer gebogen gaat lopen. Tevens gaat je core (buispieren, rugspieren, etc.) wat minder goed werken door deze vermoeidheid. Hierdoor wordt het lastiger om je lichaam goed te strekken. Doordat je wat naar voren gaat hangen begint je hoofd een beetje te trekken aan je schouders en rug. Hierdoor ontstaat er spanning welke zich kan opbouwen tot irritatie en/of pijn.

Zitten

Doordat we in het dagelijks leven veel zitten, autorijden, op kantoor achter de computer, etc. etc. Zit je vaak wat voorover gebogen waardoor er veel spanning en stress ontstaat op je schouders en rug.

Een aantal tips om deze spanning te verminderen:

  • Kracht: Doordat we veel zitten wordt je core zwakker en is het dus verstandig om oefeningen te doen die je core versterken (core stabillity). Door het versterken van o.a. je core (buik, rug, schouders, nek) zorg je ervoor dat je houding rechter wordt waardoor je de spanning rond je nek en schouders automatisch wat verminderd.
  • Strekken: Vaak zien we hardlopers die naar beneden kijken tijdens het hardlopen. Doordat je naar beneden kijkt is je hoofd naar voren gebogen en ontstaat er spanning in je nek en schouders. Door je lichaam eenvoudig meer te strekken en meer naar voren kijkt. (Richt je blik op ongeveer 50 a 60 meter voor je) Je zal snel merken dat je veel rechter op loopt en hierdoor spanning in je nek en schouders verminderd.
  • Focus: Focus je regelmatig op tip 2. Je zal merken dat als je dat niet doet je snel weer terugvalt naar je oude houding en weer naar de grond kijkt waardoor je weer spanning opbouwt rond je nek en schouders.
  • Marionet: Iedereen kent de bekende marionet poppen wel. Zo lang je ze niet vast houdt kan de pop niet zelfstandig staan. Zie jezelf tijdens het lopen als een marionet waarbij je jezelf verbeeld dat iemand je continue aan een touwtje aan je kruin omhoog trekt. Door deze metafoor toe te passen zal je merken dat je houding al direct verbeterd.
  • Yoga: Yoga is erg populair en dat is niet voor niets. We leven in een tijd waar het eenvoudig is veel stress te ervaren en hierdoor spanning in het lichaam. Yoga kan jou helpen om deze spanning te verminderen. Ervaar het een keer door een les te boeken in jouw plaatselijke yoga studio. Je krijgt direct tips en oefeningen om je lichaamsspanning te verminderen.
  • Ademhaling: Over ademhaling is veel te vertellen en kan ook spanning opbouwen in je lichaam. Zeker wanneer je kort en oppervlakkig ademt.

Op internet staan heel veel verschillende ademhalingsoefeningen.

Eenvoudig “ademhalingsoefeningen” google ‘en en je krijgt er legio. Lees er een aantal en ga ze toepassen om te kijken welke bij jou het beste resultaat geeft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke dag begint en eindigt met een ademhalingsoefening. Meditatie of mindfulness oefeningen kunnen uiteraard ook en dragen absoluut bij aan het verminderen van stress en spanning.
Ga terug