Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een jaar oud
Blog
Pasfrequentie & paslengte
Je pasfrequentie is het aantal hardlooppassen die je maakt per minuut. Maar kan je jouw hardloopprestaties verbeteren door het optimaliseren van jouw pasfrequentie?
De meeste horloges geven je veel informatie waarmee jij je voordoel kunt doen. Denk hierbij aan grondcontact tijd, verticale osculatie (hoe ver ga je omhoog bij elke pas) cadans (= pasfrequentie), hartslag, etc. oftewel Running Dynamics.
Je hardloopsnelheid bepaal je door je pasfrequentie en de lengte van je pas. Vergroot je paslengte of maak meer passen per minuut en je gaat sneller hardlopen. Door o.a. loopscholing waarmee je jouw hardlooptechniek kunt verbeteren zal je beide in kleine stapjes steeds ietsje kunnen verbeteren.
Hierdoor zal je hardloop efficiëntie toenemen en kan jij uiteindelijk met dezelfde hoeveelheid energie sneller lopen. Verschillende berekeningen laten echter wel zien dat je zuiniger met je energie omgaat als je jouw pasfrequentie weet te verhogen i.p.v. het verlengen van jouw pas. Het is dus zinvol om aandacht te besteden aan het verhogen van je pasfrequentie.
Om je pasfrequentie te verhogen kan je eenvoudig oefenen met een metronoom. Installeer een app op je telefoon en meet eerst je huidige pasfrequentie. Vervolgens verhoog je de frequentie op de metronoom waarna je probeert te volgen met je passen. Door dit regelmatig te oefenen zal je steeds beter in staat zijn om met en hogere pasfrequentie hard te kunnen lopen.
Door je tevens te richten op het vergroten van je paslengte door het verbeteren van je looptechniek en door voldoende krachttraining en uithoudingsvermogen om dit qua belasting goed aan te kunnen. Zal je merken dat je gaat beschikken over een steeds betere hardlooptechniek.
De kunst is het om dit niet morgen al te willen maar een goed plan op te stellen zodat je hier in kleine stapjes naar toe kunt werken.
Trainingen die hieraan kunnen bijdragen zijn: krachttraining, heuveltraining, sprongtraining, intervaltraining, midden lange afstand wedstrijden op een atletiekbaan. Consistentie en continuïteit zijn vervolgens key.
Belangrijk blijft dat je alles heel erg rustig gaat opbouwen qua trainingsbelasting. Ga je direct aan de gang met een grotere pas en een hogere pasfrequentie terwijl je nog niet voldoende belastbaar bent dan is de kans op blessures groot.
Ga terug