Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een jaar oud
Blog
Running Therapie 6
Zitten is het nieuwe roken. Dit is een zin die je steeds vaker hoort. Ook niet gek want door (te veel) zitten oftewel inactiviteit ontstaan er allerlei welvaartsziekten. En welvaartsziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1.
Doordat wij steeds vaker cognitief bezig zijn en veel prikkels moeten verwerken. Door smartphone’s, reclames langs de weg, werkdruk, NETFLIX, etc. Krijg je hierdoor steeds minder zin om fysiek actief te worden. Daarmee zou je je smartphone, Ipad, etc kunnen zien als een gevaar en extreem gezien wellicht de grootste pandemie van dit moment. Een pandemie waar je op korte termijn niet ziek van wordt maar juist een fijn gevoel bij krijgt. Hoe gevaarlijk is dat! Als een verslaving die je op de lange termijn ellende zal bezorgen. Doordat je vaker inactief bent en scrollend door het leven gaat. Natuurlijk is er wat onze gezondheid betreft veel wat we niet kunnen beïnvloeden. Maar datgene waar we wel invloed op hebben wordt ons lastig gemaakt door alle verleidingen om ons heen.
Dagelijks weerstand bieden tegen alle verleidingen en een ogenschijnlijk normaal beeld van mensen om je heen met een smartphone in hun hand. Geen contact meer maken in bijvoorbeeld de trein. Als een zombie in een eigen cocon door het leven lijken te gaan. Inactief met o.a. hart en vaatziekten als gevolg.
Maar wij (de club) gelukkig niet ;). Omdat wij zien dat bewegen een onderdeel moet zijn van ons leven om gezond en gelukkig oud te kunnen worden. Om later ook te kunnen genieten moeten we nu actieve patronen ontwikkelen.
Maar dat doen wij gelukkig en hiervan zijn alle leden van The Athlete Club overtuigd. Aan ons de taak om dat te verspreiden.
Hardlopen is goed voor lichaam en geest! Met name de effecten op de lange termijn zijn van levensbelang omdat je er veel welvaartsziekten mee kunt voorkomen. Deze stelligheid zal vast in een of ander wetenschappelijk onderzoek onderbouwd kunnen worden. Maar dat is voor mij niet nodig omdat ik hiervan overtuigd ben. Mijn geloof in beweging!
Twijfelen in het geloof in beweging heeft geen zin omdat dat zal leiden tot uitstel of afstel van het bewegen. Vragen blijven stellen tijdens de uitvoering is natuurlijk altijd goed en moet je ook zeker blijven doen. Maar blijf altijd in beweging.
Oke, teveel over mijn geloof, sorry!
Terug naar Running Therapie 6,
Hardlopen kan worden ingezet om stress te voorkomen, beter met stress om te gaan of te reduceren. Hardlopen kan verschillende kwaliteiten versterken zoals betrouwbaarheid, daadkracht, grenzen verleggen.
Vele onderzoeken, die later aan bod zullen komen, laten zien dat rustig hardlopen psychische problemen voorkomen of verhelpen. Zeker als je gaat hardlopen in combinatie met een goede psycholoog die jouw mechanismen bloot legt en jij inzicht krijgt in jouw eigen manier van reageren op allerlei situaties. Door hardlopen creëer je overzicht en helderheid.
Hardlopen zal steeds meer zijn plek krijgen binnen de gezondheidszorg. Logisch ook want mensen zijn hardlopers. We zijn het alleen verleerd en denken dat we een keuze hebben. Ja maar ik fiets veel, ja maar ik sport 3 keer per week, ja maar……
Allemaal stieren stront (vertaald vanuit het Engels)!! Rustig hardlopen als basis voor al het andere wat je mag en kunt doen. Zorg voor een goede basis/fundering zodat je daarnaast de sporten kunt doen die je misschien nog leuker vindt.
Ja maar daar heb ik allemaal geen tijd voor…
Zie je het probleem? Vaak druk met van alles waarbij wij onszelf vergeten. Wetende dat je pas goed voor een ander kunt zijn als je goed zorgt voor jezelf.
3 keer per week 1 uurtje sporten moet de overige 165 uur per week compenseren? Voorkom je met 1,7% van je tijd per week (en dat halen de meeste mensen al niet) toekomstige welvaartsziekten? Wij weten het niet.
Maar ondanks dat dit allemaal wat zwartgallig kan klinken neem het alsjeblieft met een korreltje zout hoor. Deze blog berichten schrijf ik met name om mijzelf te ontwikkelen en dit soort gedachten te ventileren en soms eens terug te lezen. Door elke dag wat te lezen en vervolgens een tekst te produceren help ik mijzelf in mijn ontwikkeling als trainer en toekomstig running therapeut. Wetende dat er altijd voortschrijdend inzicht zal zijn. Ik altijd probeer om te leren van iedereen om mij heen. Ik weet dat ik geen gelijk heb! Maar het is enorm bevrijdend om op deze manier te kunnen schrijven en jezelf allerlei vragen kunt voorhouden.
Dus naast hardlopen raad ik ook iedereen aan om dagelijks wat ideeën op te schrijven.
Mocht je vragen hebben of juist een ander inzicht hebben stuur ons dan alsjeblieft een bericht. Tof om zo met elkaar van gedachten te wisselen.
Ga terug