Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een half jaar oud
Blog
Running Therapie les 5
Hardlopen (lichaamsbeweging) zorgt je leven lang voor een goede conditie van lichaam en geest. Door dagelijks beweging op te zoeken werk je ook aan het onderhoud van je cognitieve functies. Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning gebruiken hetzelfde gebied in je hersenen. Steeds vaker laat hersenonderzoek zien dat bewegen en denken dezelfde hersengebieden verbindt.
Door beweging activeer je de hersenstam en de kleine hersenen. Dit zorgt ervoor dat gebieden tussen de grote en kleine hersenen worden geactiveerd. Deze gebieden activeren verschillende neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline, serotonine en acetycholine. Deze neurotransmitters worden aangemaakt zodra je begint met bewegen.
Deze neurotransmitters zorgen voor verschillende emoties waarbij de belangrijkste vaak een fijn en gelukkig gevoel is. Maar velen van ons ervaren dat pas aan het einde van de training ;)
Belangrijk hierbij is dat je zorgt voor de juiste spanning. Deze spanning heb je nodig om goed te kunnen presteren. Maar te veel spanning zorgt er weer voor dat je te veel adrenaline en cortisol aanmaakt wat voor onrust en slechte concentratie zorgt. Te weinig spanning maakt weer lusteloos. Het is dus fijn om jezelf goed te leren aanvoelen. Ben je druk en onrustig en lukt het je niet om goed te concentreren. Ga dan een heel rustig rondje hardlopen. Uiteraard niet te intensief omdat je dan juist zorgt voor extra spanning. Of kies voor een ademhalingsoefening waarbij je vanuit laag in je buik ademt om zo meer rust te ervaren.
Bij een goede verhouding van dopamine, noradrenaline en serotonine ben je emotioneel stabiel en heb je een goed humeur. Voor mij is er dus nog regelmatig werk aan de winkel ;)
Tijdens een rustige duurloop worden de juiste hormonen opgewekt en het gebied in ons brein aangesproken waar creativiteit en ideeën ontstaan doordat je verder geen enkele mentale belasting hebt. Tijdens ons werk of studie zijn wij dusdanig cognitief bezig en krijgt ons brein niet de kans om tot rust te komen. Terwijl wij deze rust juist zo nodig hebben om weer mooie en nieuwe ideeën te laten ontstaan.
Je kunt je hierbij voorstellen dat je, door te veel met je hersenen te belanden in een cirkel van denken, het lastig is om tot beweging te komen. Geen motivatie en een brein die overbelast raakt waar geen rust en ruimte meer te vinden is. Burn-out, overspanning, etc als gevolg. De oplossing kan eenvoudig zijn. Zoek een goede running therapeut die jou helpt om de beweging meer op te zoeken om zo jouw cirkel van denken te doorbreken. Op zoek naar rust en ruimte die kan ontstaan in deze beweging.
Oplossing liggen hiermee letterlijk in de beweging van het rustig hardlopen.
Wat ook goed is om te weten is dat cognitie en motoriek nauw met elkaar verbonden zijn. Wat zou impliceren dat door het verbeteren van je motorische vaardigheden je ook je cognitie zou kunnen verbeteren. Door hardlopen verbeter jij het functioneren van je frontale hersenkwab. En je frontale hersenkwab is het zenuwcentrum v.w.b. empathie, zelfreflectie, sociale samenwerkingen, impulscontrole en alle andere benodigde vaardigheden om ons leven op een goede manier te kunnen leiden.
Prof. dr. Erik Scherder noemt de frontale hersenlob het managerlob. Door elke dag te kiezen voor beweging verrijk je structureel je managerlob.
Nadeel van je hersenen dat ze niet meewerken als je zoekt naar motivatie om na een lange dag werken beweging op te zoeken.
Daarom zou elke baas van een bedrijf er goed aan doen om beweging te integreren in een werkdag. Dit levert namelijk veel slimmere medewerkers op die fitter zijn en veel meer werk kunnen verzetten binnen een kortere tijd.
Juist in deze tijd is het belangrijk dat wij met zijn allen zo fit als mogelijk blijven. Lichamelijk en geestelijk om zo alles aan te kunnen wat wij nog op ons pad krijgen. Weerbaarheid vergroten door te kiezen voor beweging.
Ga terug